Antiek porselein Jacob Petit Parijs

Jacob Petit © e

Wat zouden deze beeldjes waard zijn? Hoe oud zijn ze? Frans? Brussels?

Antiek Porselein à la Jacob Petit.

Deze leuke beeldjes passen volledig in de operettesfeer van het midden van de 19de eeuw. Ze zijn wellicht van Franse makelij. Ze doen meteen denken aan de mooie en kleurrijke porseleinen personages uit het Parijse atelier van Jacob Petit. Jacob Petit, eigenlijk Jacob Mardochée (1797 – 1868) was een porselein handelaar die een porseleinmanufactuur opstartte in Fontainebleau. Hij had ook een atelier in de rue de Bondy te Parijs, waar hij omstreeks 1840 inspeelde op de nieuwe decoratietrend.

Napoleon III

Na het vrij strenge neoclassicisme dat in Parijs in de mode was van rond 1770 tot 1840, met respectievelijk de Louis Seize stijl, de Directoire Stijl, de Empire Stijl en de Charles Dix Stijl, keek het publiek uit naar een meer frivole decoratiestijl. Deze stijl begon zich eerst te manifesteren in de decoratieve kunst, onder meer via het porselein. Jacob Petit zorgde bijvoorbeeld voor de heropleving van de rocaillemotieven, dus van het rococo. Maar hij nam het noet zo nauw met één stijl. Zoals veel van zijn tijdgenoten was hij ook verslingert op de versierkunst van de middeleeuwen en bracht zodoende porselein op de markt in “troubadour gotiek”. Geheel deze drukversierde decoratietrend kende vervolgens een hoogtepunt tijdens de regeringsperiode van Napoleon III.

Deze beeldjes komen niet uit het atelier van Jacob Petit, maar uit een van de talrijke porseleinateliers die destijds in deze stijl werkten. De waarde van de beeldjes ligt rond de 60 euro. Het gaat dus niet om Brussels porselein!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content