Antiek Murano glas

Deze antieke vaas heb ik geërfd. Weet u wat de herkomst is? Werd zoiets vroeger gegoten met de lijnen erin? Heeft ze waarde? Ze is 20 cm hoog. Bedankt!

Murano.

Deze mooie vaas komt hoogstwaarschijnlijk uit een Muranees glasatelier. Murano, een van de eilandjes naast het hart van Venetië, werd in de late middeleeuwen hét glascentrum van Europa, waar ondermeer glasblazers uit het Nabije Oosten, een unieke glasindustrie ontwikkelde. Murano is trouwens nog steeds een belangrijk glascentrum.

A la façon de Venise

De Muranese glasblazers ontwikkelden allerlei virtuose technieken om het glas te blazen. Daarbij wordt het glas in allerlei vormen geblazen en geknepen, alsook verrijkt met kleurrijke glasstaven die volgens allerlei patronen worden afgewerkt. Specialisten onderscheiden heel wat filigrani technieken (zoals “a canne”, “composizione lattimo”, “Tessuto”, “Zanfirico”). Deze virtuose glaskunst heeft gedurende eeuwen alle glashutten van Europa beïnvloed. Murano kende ook een heropbloei in de 20ste eeuw met tal van beroemde ateliers zoals Venini, Seguso en Barovier.

Deze vaas lijkt helemaal uitgevoerd in Venetiaanse stijl, of gemaakt “à la façon de Venise”. De techniek is mooi, maar de vorm is wat simpel, waardoor het toch eerder een serieproduct lijkt dan een kunstwerk uit een atelier. De vaas stamt vermoedelijk uit de jaren ’40 of ’50 en is ongeveer 220 euro waard.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content