Antiek Hutschenreuter porselein

Waar moeten we deze ‘verzilverde’ tas en ondertas situeren? Er staat ook een merkje op, van Hutschenreuter, Arzberg. Het gaat om silberporzellan.

Hutschenreuter porselein

.

De familie Hutschenreuter lag in het begin van de 19de eeuw aan de basis van de bloei van de porseleinindustrie in Noord-Beieren. Verschillende leden van de familie Hutschenreuter richtten porseleinbedrijven op of namen bestaande bedrijven over. De leeuw werd trouwens het kwaliteitsteken dat in hun merkteken werd gevoerd. De leeuw wordt als dusdanig trouwens nog steeds gebruikt voor het beroemde Rosenthal porselein.

Silberporzellan en lusterware

Dit kopje kreeg een aparte decoratie. Onderaan is er sprake van Silberporzellan. Er ligt inderdaad een laagje zilver op de keramiek. Het gaat eigenlijk om metaalluster, ook lusterware of lustreware. Deze techniek werd na de Romeinse tijd ontwikkeld in het Nabije Oosten en werd via Perzië en Noord-Afrika verspreid naar Europa. Zo werd er in Spanje, van de veertiende tot 19de eeuw, veel keramiek versierd met goudluster. Bij deze techniek wordt een laagje metaaloxide aangebracht op het glazuur. Het kan om uiteenlopende soorten metaaloxides gaan, van bv. koper, zilver of goud. Na het bakken ligt er dan een laagje goud, zilver of koper op de keramiek. De luster wordt gebakken aan een lage termperatuur in een moffeloven. Dat is de reden waarom zo’n laagje luster snel wordt afgewassen, het wordt dus niet in het glazuur ingebakken.

Fifties

.

Dit met zilverluster versierde kopje stamt uit de jaren ’50. Het is van fraaie kwaliteit. Maar de waarde van een enkel kopje is gering: 20 à 25 euro. Maar een volledig koffieservies is meer waard dan de som van een aantal stukken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content