Antiek Chinees theeservies Canton porselein

Canton of Kanton © d

Wat zou dit Chinese theeserviesje waard zijn? Is het een bepaald decor? We hebben dit al gezien.

Canton of Kanton porselein.

We hebben het over Cantonporselein, maar sommigen hebben het natuurlijk over “Kanton”. Het gaat inderdaad om een soort Chinees porselein dat bij ons relatief veel voorkomt. Niet verwonderlijk, het gaat immers om het soort porselein dat in de 19de en 20ste eeuw massaal werd vervaardigd voor de export naar het Westen en de States.

Cantonporselein.

De stijl van dit porselein ontwikkelde zich op het einde van de eerste kwart van de negentiende eeuw, aldus kunsthistorica Nicole De Bisscop die enkele jaren terug een prachtige tentoonstelling bouwde over Chinese kunst in de Gentse Sint-Pietersabdij. De catalogus van de expo, “De Chinese Verleiding”, blijft een leerrijk naslagwerk voor iedereen die belangstelling heeft voor de Chinese exportkunst. Maar nu terug naar uw serviesje. Het werd geproduceerd in het grote Chinese productiecentrum Jingdezhen. Daar werd het witte porselein vervaardigd dat onbeschilderd naar Canton werd gevoerd om aldaar van een emaildecor te worden voorzien. Hiervoor inspireerden de Catonese porseleinschilders zich op het “mandarijnenporselein” uit de achttiende eeuw. Op de taferelen zien we paleisscènes en taferelen met notabelen, waarrond een kleurrijke bloemendecoratie.

Kleuren

Het Cantonporselein heeft een bijzonder rijk kleurenpalet, met roze, groen, blauw, aubergine en goudemail. Destijds werd het ook “rose mandarin” of “rose canton” genoemd. En er werd ook van alles mee gedecoreerd, van dergelijke serviesjes tot grote vazen. Het hoogtepunt van het Cantonporselein situeert zich tussen 1860 en 1880. Maar het werd doorgeproduceerd tot diep in de 20ste eeuw. Dus onderscheiden we verschillende kwaliteit. Dit theeservies is 20ste eeuws. Het is niet zo uitgebreid, maar best decoratief en leuk om te gebruiken. De waarde ligt rond de 120 euro voor het setje. Deze late Canton wordt niet echt gezocht, vandaar de geringere waarde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content