antiek Boheems porselein

Uit welke tijd zijn deze antieke porseleinen vazen? Van waar zijn ze afkomstig en zijn ze iets waard? Ik heb er 2 van, die bijna identiek zijn. De beschildering is niet exact hetzelfde. Ze zijn 33 cm hoog. Bedankt voor de uitleg.

Antiek porselein

Tot in de 18de eeuw was de porseleinproductie in Europa kleinschalig, porselein was een kostbaar product voor rijkelui. Pas in de negentiende eeuw werd de productie opgedreven. De industriële revolutie zorgde voor een snellere en goedkopere productie, alsook voor een rijker wordende middenklasse die zich graag ging tooien met de pluimen van de adel, en zich dus ook porselein aanschafte.

Vieux Bruxelles

Vooral in Frankrijk (oa. Limoges) en Bohemen werd de productie opgevoerd. Maar ook in ons land werd er steeds meer porselein vervaardigd, ondermeer in Brussel en Doornik. Dergelijke vaasjes werden vroeger steevast als Vieux Bruxelles verkocht, maar tegenwoordig wordt dit als Boheems porselein herkend. Dergelijke vaasjes, niet zelden gebruikt naast een Mariabeeld, zijn laat negentiende eeuws. De waarde ligt rond de 100 euro voor het paar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content