Ai Weiwei ontwerpt zomerpaviljoen Serpentine Gallery

Het paviljoen moet het hoogtepunt worden van het culturele festival rond de Olympische Spelen in Londen.

Vier jaar na het Vogelnest werkt Ai Weiwei opnieuw samen met de Zwitserse architecten Herzorg & de Meuron. Ze zullen het zomerpaviljoen van de Londense Serpentine Gallery ontwerpen.

Al voor de 12e keer nodigt de Serpentine Gallery een wereldberoemde architect uit om zijn zomerpaviljoen vorm te geven. In het verleden tekenden onder andere Jean Nouvel en Peter Zumthor voor het paviljoen.

In 2012 zal het zomerhuis deel uitmaken van het Londen 2012 festival, dat naar aanleiding van de Olympische Spelen op poten gezet wordt. Na hun samenwerking in Peking werken Ai Weiwei en Herzog & de Meuron dus opnieuw samen in een Olympische context.

Als we de plannen van het duo lezen, mogen we ons aan iets ongewoons verwachten. Zo zal het paviljoen slechts 1,5 meter boven de grond uitsteken. Het dak kan dienstdoen als zonneterras, maar ook als evenementenplatform.

Doordat een deel van de grond onder het paviljoen uitgegraven zal worden, kan het publiek het paviljoen toch bezoeken. Ook dat ‘archeologische’ tintje is een verwijzing naar de vorige paviljoens. Het paviljoen opent de deuren tussen juni en oktober 2012. (KD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content