10 deco-ideeën voor kleine ruimtes

Less is more in tijden van crisis en overbevolking. Niet iedereen kan het zich permitteren om een reusachtige villa te bewonen, laat staan onderhouden. Dat hoeft echter de pret niet te bederven. Een klein appartement kan immers zonder problemen voldoen aan alle eisen van een gezellige woonst. Met deze simpele trucs maakt u van uw appartement een heus paleis.

Less is more in tijden van crisis en overbevolking. Niet iedereen kan het zich permitteren om een reusachtige villa te bewonen, laat staan onderhouden. Dat hoeft echter de pret niet te bederven. Een klein appartement kan immers zonder problemen voldoen aan alle eisen van een gezellige, multifunctionele woonst. Met deze simpele trucs maakt u van uw appartement een heus paleis.

1) In een kleine ruimte kan je nooit genoeg spiegels ophangen. Zowel aan de muur als verwerkt in je meubels geven ze de illusie van openheid en ruimte. Ook meubels van weerkaatsend glas kunnen dit effect beogen. Haal je innerlijke narcist maar naar boven!

2) Opteer voor open kasten waarin je borden, bestek en glazen etaleert. Zorg er wel voor dat het kleurenpalet van je keukengerei zeer sober is, zodat het niet clasht met de rest van het interieur.

3) Verf je muren wit of in heel lichte kleuren. Dit zorgt voor een open gevoel en geeft de mogelijkheid om te experimenteren met decoratieve stukken en stoffen zonder een kakofonie te creëren.

4) Kies voor multifunctionele meubels: een eettafel die kan omgevormd worden tot een bureau, krukjes die ook als koffietafel gebruikt kunnen worden, een bed dat gebruikt wordt als zetel en dagbed, nachtkastjes van verschillende groottes die onder elkaar passen, opbergdozen die ook voor kruk of salontafel kunnen doorgaan, …

5) Kies voor een groot bed en gebruik de ruimte onder je bed als opslagplaats. Op die manier hoeft inboeten op comfortabel slapen niet wanneer je een kleine ruimte bewoont.

6) Werk in de hoogte, niet in de breedte. Een verzameling schilderijen of posters kan eenvoudig tot aan het plafond worden opgehangen. Ook boekenkasten kunnen tot helemaal bovenaan reiken. Een leuk laddertje om aan de bovenste rekken te geraken, is natuurlijk een must.

7) Plaats meubels zoals (salon)tafels op wieltjes zodat ze gemakkelijk aan de kant gerold kunnen worden. Tafels die verstelbaar zijn qua grootte zijn ook erg handig als je mensen uitnodigt voor een etentje, maar op andere momenten geen behoefte hebt aan een grote tafel.

8) Pas het ton sur ton principe toe op de muren en de meubels die eraan grenzen. Zo zorg je voor een kameleoneffect en creëer je een gevoel van openheid.

9) Gebruik zwevende planken om je boeken, kunst, planten en andere objecten op uit te stallen.

10) Zorg voor gezellig licht. Ook spots die op bepaalde onderdelen van je interieur gericht kunnen worden, zijn een handige truc om de ruimte naar je hand te zetten.

Lotte Philipsen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content