1 jaar Boa Pouf: hoe de snoepkleurige donut nu al een icoonstatus wist te verwerven

© ERIK LEFVANDER
Amélie Rombauts
Amélie Rombauts Journalist Knack Weekend

Naam: Boa Pouf

Ontwerper: Sabine Marcelis (34), uitgegeven door HEM

Jaar: 2021

Oorspronkelijk was deze poef een one off. Een uniek exemplaar, of toch in heel beperkte oplage, gemaakt voor de Milanese boetiek van modemerk MSGM. Toen Petrus Palmér, de man achter meubelmerk HEM, hem zag, stuurde hij Sabine Marcelis prompt een bericht. Of ze hem konden ontwikkelen tot een gestoffeerde versie voor thuisgebruik? Op één voorwaarde, antwoordde de Nederlandse ontwerpster, die maar weinig commerciële samenwerkingen aangaat. Dat het volledig naadloos kon. “Net daardoor is hij anders dan wat er al op de markt te vinden is qua organische zitelementen”, vertelt ze. “Het is net die perfecte vorm die hem zo sculpturaal maakt.” Alleen volgden klassieke stoffeerders haar naadloze visie niet, en sommige 3D-breiwerkbedrijven ook niet. Bij een van hen ging zelfs de breimachine stuk, zo gaat het verhaal.

© GF

Twee jaar zal het uiteindelijk kosten om tot een oplossing te komen. Het schuim wordt vandaag overtrokken met een soort wollen sok, in zandlopervorm, die aan de onderkant samenkomt. Een huzarenwerk gezien ook de grote breedteverschillen in het ontwerp.

Maar de koppigheid loont. Ook al ligt de release van Boa nog maar een dik jaar achter ons, toch wist deze snoepkleurige donut al een icoonstatus te verwerven. De populariteit op Instagram is immens. Nicola Formichetti, creative director en stylist van Lady Gaga, deelt hem regelmatig op z’n socials vanuit zijn stulp in L.A., maar ook in het interieur van designfluencers @teklan en @livingbylo wist hij al een plaats te veroveren. En bij Sabine zelf, uiteraard. Toen ze hem leverden in haar loft in Rotterdam, begon haar zoontje net te lopen. Blijkt dat de donutvormige poef ook perfect kan dienen om een onstuimige peuter heel even veilig in bedwang te houden.

Boa Pouf in PU-schuim, hout en wol, in drie kleuren: Cotton Candy, Oatmeal en SulfurYellow, vanaf 1400 euro – hem.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content