‘De mode-industrie is een circus’ (Scott Sternberg)

© Twitter

Scott Sternberg van Band of Outsiders is niet opgezet met de manier waarop de mode-industrie tegenwoordig te werk gaat. Hij haalt scherp uit naar zijn collega’s in een interview met interieurmagazine Apartemento.

Scott Sternberg van Band of Outsiders is niet opgezet met de manier waarop de mode-industrie tegenwoordig te werk gaat. Hij haalt scherp uit naar zijn collega’s in een interview met interieurmagazine Apartemento.

‘De mode-industrie is achterlijk. Het slaat op niets,’ verzucht de ontwerper. De focus van de mode-industrie ligt volgens hem te veel op catwalk shows, de macht van pers en cliënteel en de gevaren van het groeien van een bedrijf. Een ‘dog and pony show’ noemt Sternberg de modewereld van vandaag de dag.

Te veel, te snel

‘Ik heb 26 werknemers. Vroeger deed ik nochtans alles zelf. Het was tien keer zo gemakkelijk en plezierig. Nu moet ik netwerken en socialiseren met al deze mensen en hen zeggen wat ik wil. Het zou veel gemakkelijker zijn, moest ik alles zelf kunnen doen,’ aldus Scott Sternberg. Ook heeft hij kritiek op de hoeveelheid aan modeshows die per jaar de revue passeren.

‘Tom Ford is geen genie’

Vroeger dacht de ontwerper dat Tom Ford een genie was, maar die mening is hij tegenwoordig niet meer toegedaan. Toen hij naar de catwalk terugkeerde met zijn eigen label draaide Ford opnieuw mee met de modemallemolen waar Sternberg zo’n afkeer van heeft. ‘Ik dacht, o my god, hij is zo slim omdat hij al die overbodige dingen niet hoeft te doen. Hij hoeft niet al die stoffen te verspillen, kleren te maken die niemand ooit gaat kopen en gewoon bedoeld zijn voor stylisten om te gebruiken in fashion shoots,’ zei Sternberg over Ford in het interview. Toen hij echter, naast zijn accessoires- en beautycollecties, ook met een mannenlijn begon en ‘belachelijke winkels opende die zo ver verwijderd zijn van wat klanten – zelfs de luxeshoppers – verwachten tegenwoordig,’ viel het beeld van Ford als genie voor Sternberg aan diggelen.

Trop est trop? De verspilling en druk om catwalk show na catwalk show te produceren hangt de ontwerper de keel uit. Hij is overigens niet de eerste om kritiek te uiten op ‘het circus van de mode-industrie.’ Ook voormalig redacteur bij Vogue André Leon Talley bekritiseerde al eerder de veelheid en het te hoge tempo van de collecties en seizoenen. En ook Vivienne Westwood en Dries Van Noten riepen op om de eindeloze stroom aan kleding radicaal in te perken. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content