Zuid-Afrikaanse wijnboeren verwachten dramatische oogst

© REUTERS

Zuid-Afrikaanse wijnboeren verwachten dit jaar een zeer slechte druivenoogst als gevolg van droogte. Dat betekent een grote schadepost, omdat de prijs van wijn op de belangrijkste exportmarkten waarschijnlijk niet zal stijgen.

In grote delen van het land, inclusief de belangrijkste wijnregio in het westen, viel in het afgelopen jaar weinig neerslag in de belangrijkste wijnmaanden juni en juli. Vinoloog Rosa Kruger zegt in de krant Financial Times te verwachten dat de oogst in de meeste regio’s “minimaal 20 procent lager uitvalt, en in de droge gebieden 60 procent.”

De prijs van de wijn zal naar verwachting niet stijgen, omdat de Zuid-Afrikaanse wijnen veelal tegen een relatief lage prijs verkocht worden in Europese supermarkten. Deze supermarktwijnen blijven onder een bepaald prijsniveau. De belangrijkste markten voor Zuid-Afrikaanse wijnen zijn Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië.

Nieuwe wijnregio’s

Zuid-Afrika is volgens cijfers van UN Comtrade de zesde wijnexporteur in de wereld. De top 5 wordt bezet door Spanje, Italië, Frankrijk, Australië en Chili. Ook Spanje kampte vorig jaar met ernstige droogte. Australië had te maken met extreme weersomstandigheden, zoals hitte en hevige neerslag.

In Australië rijpen de druiven volgens experts elk jaar één tot twee dagen eerder als gevolg van de klimaatverandering. Dat kan er volgens wetenschappers van de Universiteit van Melbourne op termijn toe leiden dat bepaalde soorten in warme regio’s niet meer geteeld kunnen worden.In 2013 werd in wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences een studie gepubliceerd die een verschuiving in wijnregio’s in Europa voorspelt. Door de klimaatverandering zouden ook regio’s ten noorden van Frankrijk steeds beter geschikt worden voor het verbouwen van druiven. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content