Zoveel kost wijn wereldwijd

© Getty Images/iStockphoto

Het camperverhuurbedrijf SHAREaCAMPER heeft de gemiddelde wijnprijs in 65 landen in kaart gebracht voor haar wijntoeristen. Van 6,74 tot 34,85 euro per fles: de verschillen lopen behoorlijk uiteen, handig dus om te weten waar je je volgende wijntrip plant.

SHAREaCAMPER ziet steeds meer van haar klanten een wijngaard als eindbestemming van hun campertrip kiezen. Daarom heeft het verhuurbedrijf nu een wijnprijsindex gemaakt, waarin de gemiddelde wijnprijs voor geïmporteerde en lokaal geproduceerde wijn staat in 65 landen.

De goedkooptste wijn vind je in Paraguay, waar je gemiddelde 6,74 euro per fles neertelt. Je tast het diepst in je geldbuidel in de Verenigde Arabische Emiraten, want daar kost een fles je gemiddeld 34,85 euro.

België

Van de 65 onderzochte landen staat België op de 20e plaats. Een fles lokaal geproduceerde wijn kost gemiddeld 12,56 euro, terwijl een geïmporteerde afklokt op 10,87 euro. Dat maakt een gemiddelde van 11,69 euro per fles. Dat maakt ons land goedkoper om wijn te kopen dan bijvoorbeeld Frankrijk, Luxemburg, de Verenigde Staten en Nederland. In onze omgeving kunnen we wel koopjes gaan doen in Duitsland, Oostenrijk, Spanje en Polen.

Bekijk hier alle cijfers:

Zoveel kost wijn wereldwijd
© shareacamper

De wijnprijzen bleken afhankelijk van verschillende factoren. Zo speelden de soort geproduceerde wijn en handelsregulaties zoals accijnzen een rol, maar hoeveel wijn een land produceert of hoeveel de plaatselijke bevolking drinkt, bleken geen invloedrijke factoren te zijn. (EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content