Zomers, gezond en lekker verfrissend: drie smoothies om zelf te maken

Ze zijn eenvoudig te bereiden, supergezond, lekker verfrissend, én ze kunnen elk moment van de dag – ook als de temperaturen de pan uitswingen. Tijd voor een smoothie. Drie recepten.

Smoothies bestaan in alle smaken, kleuren, texturen. Ze passen op elk moment van de dag, ze zijn een bron van vitaminen, super lekker ook, en je hoeft geen keuken-ninja te zijn om te ze te bereiden. Ingrediënten fijnsnijden, in de blender stoppen, knopje indrukken, en klaar. Geen wonder dat ze zo scoren in menig huiskamer.

In het nieuwe kookboekje The Green Kitchen Smoothies delen David Frenkiel en Luise Vindahl – het duo achter de gelijknamige blog – hun favoriete smoothierecepten. En dat zijn er een heleboel: van eenvoudig tot ‘kunstwerkjes’. Wij pikten er drie uit. Ideaal om te consumeren bij deze zomerse temperaturen.

Groene smoothie

Een lekkere smoothie om mee te nemen in de picknickmand.
Een lekkere smoothie om mee te nemen in de picknickmand.© /

Dit is een van onze favoriete groene smoothies van het duo. Met slechts een paar ingrediënten draai je in mum van tijd dit supergezonde drankje in elkaar. Het zoete, sappige van de ananas is mooi in balans met de grassige smaak van de spinazie.

Ingrediënten:

150 g rijpe ananas, geschild*

60 g spinazie, uit de diepvries (liefst biologisch)

1/2 rijpe avocadosap

sap van 1/2 limoen

1/2 tot 1 theelepel geraspte gember (of 1/4-1/2 theelepel gemberpoeder)

250 ml rijstmelk (of kokoswater)

Bereiding:

Snijd de ananas in grove stukken en doe met de rest van de ingrediënten in de blender. Pureer op een hoge stand tot een gladde smoothie. Proef en voeg extra gember toe als dat nodig is.

Schenk in twee middelgrote glazen en dien op. Of schenk de smoothie in een grote goed afsluitbare glazen fles en neem mee naar een picknick (zoals op de foto).

Met bonen, bietjes en blauwe bessen

Zomers, gezond en lekker verfrissend: drie smoothies om zelf te maken

Ingrediënten:

1/2 rauw bietje, geschild (ongeveer 50 g)

1 rijpe banaan, gepeld

150 g blauwe bessen, uit de diepvries (plus extra voor eroverheen)

90 g gekookte witte bonen (afgespoeld als ze uit blik komen)

sap en geraspte schil van 1/2 citroen

1/2 theelepel kaneel

200 ml kokoswater (of drinkwater)

Erbij

500 ml kokosyoghurt of Griekse yoghurt

Bereidingswijze:

Snijd de banaan en het halve bietje in grove stukken (of rasp het bietje fijn, afhankelijk van hoe krachtig je blender is). Doe samen met de rest van de ingrediënten in de blender en pureer op een hoge stand tot de smoothie helemaal glad is. Schenk in vier middelgrote glazen, tot ongeveer de helft.

Vul op met yoghurt, waarbij je van buiten naar binnen schenkt omdat de yoghurt zwaarder is en anders naar beneden zakt. Ga met het uiteinde van een theelepel langs de binnenkant van elk glas om een marmereffect te creëren en maak af met extra blauwe bessen (versier als je wilt met eetbare bloemblaadjes voor extra luxe).

Gemarmerde smoothie-ijslolly’s

Zomers, gezond en lekker verfrissend: drie smoothies om zelf te maken

Een smoothie als ijslolly, waarom niet? Deze ijsjes hebben een mooi gemarmerd patroon dat je zelf in heel veel kleuren en smaakcombinaties kunt maken, zoals bijvoorbeeld mango met passievruchten, aardbeien met frambozen en blauwe bessen (zie foto). Gebruik je fantasie – elke soort fruit is goed. Het enige dat je misschien even moet aanpassen is de hoeveelheid zoetstoffen: voeg bij heel rijp en zoet fruit minder zoetstoffen toe dan bij zurig fruit.

VOOR DE BANANENSMOOTHIE

2 rijpe bananen, gepeld

500 g volvette ongezoete Griekse yoghurt*

2 eetlepels pure ahornsiroop of goede rauwe honing

1/4 theelepel vanillepoeder of 1 theelepel vanille-extract

VOOR DE FRUITSMOOTHIE

150 g verse rijpe bosvruchten of fruit naar keuze

2 eetlepels pure ahornsiroop of goede rauwe honing

VOOR DE EXTRA’S

verse rijpe bosvruchten of fruit naar keuze, grofgesneden notenspread

geroosterde noten, grofgehakt

kokos-boekweitgranola

goede pure chocolade (minstens 70% cacaobestanddelen) of rauwe veganistische chocolade zonder geraffineerde suiker, grofgesneden

Bereidingswijze:

Snijd de bananen in grove stukken en doe ze met de rest van de ingrediënten voor de bananensmoothie in de blender. Pureer op een hoge stand tot het een gladde smoothie is.

Uit: The Green Kitchen Smoothies, David Frenkiel en Luise Vindahl, Becht Uitgeverij, 16,95 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content