Zomeren op eigen bodem: pop-upbars in eigen streek

Zalige cocktails, gezellige muziek en een schitterend kader? In deze pop-upbars ben je zeker. Nu nog zon.

GENT

Mexcalli

Mescalpop-upbar van 25 april tot 22 juli.

Mescal is een rokerige sterkedrank die wordt gemaakt van de agaveplant. Dat Mexico een schat aan ambachtelijke mescalstokerijen heeft, ontdekten Jef en zijn vrouw Anissa tijdens hun huwelijksreis. Uit enthousiasme besloten ze een mescalbar te openen in hun thuisstad Gent. Vorig jaar werd het concept getest en dit jaar popt Mexcalli weer op tot eind juli. In de bar kun je kiezen voor een tasting van 3 verschillende soorten mescal, zodat je de nuances tussen de verschillende flessen leert proeven, maar ook gewoon een cocktail of een shot kunt bestellen. Ook wie liever een Mexicaans biertje of frisdrank drinkt, heeft een ruime keuze. En om te voorkomen dat alles te snel naar je hoofd stijgt, kan er gesnackt worden met taco’s, quesadilla’s en guacamole. Op zondag is er verse ceviche.

Hoogpoort 26, Gent.


De Superette RTT

De befaamde pizza’s van De Superette gaan in zomermodus van 4 mei tot 1 september.

Aan de Belgacomtoren waar chef Kobe Desramaults zijn Chambre Separée uitbaat, worden deze zomer weer tafels en stoelen buitengezet voor het tijdelijke zomerrestaurant De Superette RTT. Van woensdag tot zondag komen er in een hoog tempo zuurdesempizza’s uit de mobiele houtoven. Het campinggevoel krijg je er gratis bij. Reserveren is niet mogelijk, dus vroeg arriveren is de boodschap. Drankjes zijn er vanaf vijf uur, eten kan vanaf zes uur.

Keizer Karelstraat, Gent.


Summer Colony

Stadse strandbar van 6 april tot 31 oktober.

Op het binnenplein van het Gentse Dok Noord vind je deze zomer een heuse strandbar. Een lading zand, een resem palmbomen en luie ligstoelen zouden je bijna doen vergeten dat er geen zee in de buurt is. Van woensdag tot zondag drink je in Summer Colony frisse cocktails en fruitige sangria en speel je een obligaat spelletje petanque. Maandag en dinsdag is het enkel open bij uitzonderlijk mooi meer, check hiervoor de Facebookpagina van Summer Colony.

Dok Noord 7, Gent.

Summer Colony (Gent)
Summer Colony (Gent)© Christophe Godelaine

Bar Gaston

De pop-upbar Gaston in Gent opent in de zomer vanaf 3 juli tot en met 31 augustus.

In de Gentse zomerbar kan je terecht voor een cocktail, lunch of diner en geniet je van een uitzicht over de stad. Het menu bestaat naast Belgisch-Franse klassiekers uit vegetarische en veganistische opties. De buitenbar wordt omringd door strandstoelen en twee petanquebanen. De precieze openingsuren van de bar en keuken vind je op de website.

Hurstweg 8, Gent.

Aperobar & store FERM

De pop-upbar FERM in Gent opent is de hele zomer open.

Uitbaters Brecht en Celine vinden dat niets zo gezellig is als de apero. In hun pop-upbar FERM kan je wat snuisteren in de concept store en genieten van wat lekkers. Geniet de hele dag door van de gezellige sfeer in een gezellige sofa met een bijzettafeltje. Klein hongertje? De uitbarters voorzien je van lekkere gerechtjes als chili con carne, vegetarische wraps en DIY hamburgertjes

Sint-Jacobsnieuwstraat, Gent

ANTWERPEN

Café Kamyon

Relaxte zomervibes aan de andere kant van de oever van 1 juni tot eind september.

Zodra je de voetgangerstunnel onder de Schelde uit komt, is de drukte van de stad vergeten. Linkeroever is het ideale uitvalsoord voor zwoele avonden, wanneer de stadse terrassen uit hun voegen barsten. Café Kamyon zorgt voor rust, cocktails, biertjes, barbecues en af en toe een dj.

Beatrijslaan 29, Antwerpen.


Café Le Tour

Verborgen parel voor wielerliefhebbers van begin juli tot eind augustus.

Tijdens de Tour de France kun je elke dag de koers volgen in Café Le Tour aan het Antwerpse Noordkasteel. Je waant je er onmiddellijk zelf in het zuiden van Frankrijk. Houd de Facebookpagina in de gaten voor spontane feestjes, restaurantdagen en andere leuke zomerse verrassingen. Aan de overkant ligt tijdens de zomermaanden ook de piepkleine Kamping Kontiki, voor wie niet meer naar huis raakt.

Noordkasteel 1, Antwerpen.


Bodem

Artistieke buurtbar van 1 juli tot 1 september.

Twee voormalige officierswoningen met een wilde tuin errond vormen het perfecte decor voor een ongedwongen zomerbar. Frisse rosé en fijne biertjes, maar ook af en toe een falafel of gegrilde Camembert staan op het menu. Bodem is een buurtbar met een artistiek programma. Zo kun je geregeld een gratis concertje bijwonen en is er elke woensdag een presentatie van de jonge kunstenaars die als artist in residence tijdelijk in deze woningen van AIR Antwerpen en Studio Start verblijven.

Kielsevest 25, Antwerpen.


EDEGEM

Hoogmis

Oude pastorie wordt biercafé van 27 april tot 2 september.

De drie jonge brouwers van Vleesmeester Brewery vonden voor deze zomer een bijzondere locatie om hun bieren te schenken: de oude leegstaande pastorie naast de kerk in Edegem. Een extra troef is de grote tuin die bij dit pittoreske gebouw hoort. De schaduw van de grote bomen zorgt voor de perfecte verkoeling bij zomerse temperaturen en de tuin is de ideale plek om je kroost in los te laten terwijl je van een fris pintje nipt. Op de kaart staan uiteraard de eigen bieren van Vleesmeester, maar ook een mooie selectie bieren van andere kleinschalige brouwerijen.

Strijdersstraat 18, Edegem.


MORTSEL

Bar 4

Groene en kindvriendelijke zomerbar van 27 april tot en met 9 september.

Beschermd door de eeuwenoude muren van het fort van Mortsel is Bar 4 al jaren een zomers toevluchtsoord voor volwassenen en kinderen uit de buurt. Eten en drinken kan er altijd, maar vaak wordt het groene hart van het fort extra opgeleukt door springkastelen, optredens, salsavonden of het wereldkampioenschap voetbal op groot scherm. De binnenplaats van het fort is volledig autovrij, dus voor kinderen is het er onbezorgd spelen.

Fortstraat 100, Mortsel.


BRUSSEL

Bar Eliza

Brusselse bar met een sociaal hart van 29 juni tot 2 september.

Van woensdag tot zondag zit je in het Elisabethpark op het gezellige houten terras onder het groene bladerdak voor breisessies, conversatietafels, yogalessen en concertjes. Nieuw dit jaar is de buurtcinema en ook de schommels rond de oude kiosk. Er is uiteraard ook een bar tegen de honger en dorst. Dit jaar wordt die uitgebaat door Atelier Groot Eiland en EAT, twee sociale horecaprojecten die de krachten bundelen om je een zomer lang te voorzien van frisse sappen en heerlijke maaltijden.

Elisabethpark, Koekelberg.

Bar Eliza (Brussel)
Bar Eliza (Brussel)© Tom blaton

Dakterras Beursschouwburg

Culturele voetbaltempel in hartje Brussel van 13 juni tot 15 juli.

Gedurende het WK Voetbal wordt het dakterras van cultuurhuis Beursschouwburg omgedoopt tot voetbaltempel. Het film-, podium-, en concertprogramma wordt aangevuld met een gecureerd voetbalschema: op het dak worden historisch gewaagde voetbalconfrontaties gescreend en matchen met voetbalesthetische waarde worden vertoond naast alle matchen van de Belgen. Voor de openluchtcinema duikt de Beurs de voetbalannalen in: van emotionele kopstoten tot vrouwen die uit een voetbalstadion geweerd worden, met films als Nazidanie, Bend It Like Beckham en Coup de tête. De kanaalburen van sociaal restaurant Bel Mundo en Mary Pop-in schotelen ’s avonds eerlijke, snelle en trage voetbalsnacks voor.

A. Ortsstraat 20-28, Brussel.


Parckfarm

Een ecologische buurttuin in Tour & Taxis vanaf 20 april.

Parckfarm ontstond in 2014 als een experiment van enthousiaste buurtbewoners en is nog steeds een bruisende, groene plek in onze hoofdstad. Je luncht er ecologisch in de cafetaria of volgt er kruiden- en kookworkshops. Elke zondag wordt de broodoven aangestoken en mag iedereen uit de buurt zijn brood, pizza of tajine in de oven schuiven. Minder enthousiaste thuisbakkers kunnen een pizzakit met alle ingrediënten voor een pizza margherita kopen en ter plaatse een bijzondere picknick maken.

Jubelfeestlaan, Sint-Jans-Molenbeek.


La Guinguette du Parc de Forest

Wilde parkbar van begin april tot eind september.

Yoga, tai chi, een dj-set, maar ook creatieve ateliers voor kinderen, een dansfeest, muziekoptredens en zelfs een origamiworkshop: alles kan en alles mag in La Guinguette du Parc de Forest. Deze zomerbar ligt in het midden van het Park van Vorst en opent dit seizoen voor het derde jaar op rij zijn deuren. Naast de drankkaart is er ook een dagvers aanbod van huisgemaakt lekkers. Elke week kun je online het activiteitenprogramma raadplegen en kijken wat er op de menukaart staat.

T’ESPASPRÊT

T’es pas pre?t’ is een alternatieve pop-upbar in een gebouw dat bekendstaat voor zijn fascinerende bouwwerk. Alles werd gemaakt met recyclagemateriaal dat werd gerecupereerd uit containers van Brusselse werven: overschotten van isolatiemateriaal, verzinkte ventilatiebuizen, oude balken uit spaanderplaat en zelfs gerecycleerde balen kleding. ‘T’es pas prêt’ opent op 30 mei de deuren, en laat de bezoekers drie maanden lang van dit aparte initiatief genieten.

Sint-Gillisvoorplein 18, Sint-Gillis

Villalaan 80, Vorst.

VILVOORDE

Stal Cheval

Leegstaand gebouw wordt pop-upbasis van 14 juli tot eind september

Tot voor enkele jaren geleden was De Heerlijkheid een koffiehuis en bakkerij in hartje Vilvoorde, maar sinds enkele maanden is het gebouw eigendom van de stad. Om de zomerperiode te overbruggen, kreeg de organisatie Stal Cheval de kans om het leegstaande pand te gebruiken voor allerlei socio-culturele evenementen. Onder meer het nieuwe apéroconcept Wieder zal er deze zomer neerstrijken. De drie jonge vrienden achter dit project beloven een gezellige mix van goede muziek, lekker eten en frisse drankjes. De eerste editie van Wieder vindt plaats op 28 juli, met kans op een tweede editie eind augustus.

Lange Molensstraat 50, Vilvoorde


HAACHT

De Zomerbar

Een pop-upbar van 3 augustus tot 5 augustus

De ideale pop-up bar om samen met vrienden, familie en buren te genieten van het weekend. Relax, ontmoet of neem actief deel. De vriendenvereniging ‘Les Cousins’ organiseren workshops zoals yoga, zomerse fietstocht, kubb-tornooi, Empty Shop, platenbeurs, circus en veel meer. Je kan genieten van de overheerlijke maaltijden of frisse drankjes bij de aanwezige foodtrucks.

‘Les Cousins’ zetten bovendien in op duurzaamheid. Dranken worden geschonken in herbruikbare bekers, waarbij een waarborgsysteem wordt gehanteerd. Geniet van de zomer en help het milieu bij de Zomerbar!

Heerlyckheid van Roost, Haacht

LEUVEN

Bar Amuze

Zomer op het dak van 13 juli tot 13 augustus.

Voor de vijfde keer al richt het Leuvense Museum M zijn dakterras in als zomerbar. In Bar Amuze kun je uiteraard eten en drinken, maar elke dag is er ook een optreden: muziek, woord, dans en comedy wisselen elkaar af. Wil je het optreden niet missen, dan reserveer je via de website een ticket (7 euro). Je krijgt dan meteen ook een laatavondtoegang tot het museum. Wie gewoon de Leuvense skyline wil komen bewonderen, kan gratis het dak op vanaf 20 uur, als het optreden afgelopen is. De maximale capaciteit van het dak is 150 mensen – zodra dat aantal bereikt is, gaat het dak toe. Niet te laat toekomen is de boodschap.

Leopold Vanderkelenstraat 28, Leuven

Bar Amuze (Leuven)
Bar Amuze (Leuven)© Andrew Snowball


Familiebar

Bar in het park van 14 juli tot 12 augustus

De zomerbar in het stadspark is er een voor het hele gezin. Wie vakantie in eigen stad doorbrengt, kan hier heerlijk ontspannen in het groen. Voor een hapje en een drankje zijn er de bar en de foodtrucks. Wie niet graag stilzit op een stoel, waagt zich aan een partijtje Kubb op een van de speelvelden. In het weekend worden er allerlei activiteiten georganiseerd, van familieyoga tot breakdance. Ook aan de kleinsten werd gedacht: er zijn springkastelen, grime, workshops en er is de pop-upbib.

Tiensestraat, Leuven.


TONGEREN

Wood

Cocktailbar in het Juliannuscomplex van 13 juni tot 30 september.

Het team van Spirits & Craftsmen serveert zijn eigenzinnige cocktails deze zomer in de binnentuin van het Julianuscomplex. De volledige houten constructie, inclusief bomen en bladerdak, doet denken aan een boomhut. Bij goed weer kun je ook op het terras en in de tuin genieten van een drankje en fingerfood. Op de kaart geen klassieke mojito’s of margarita’s, wel cocktails met een persoonlijke twist. De bartenders werken het liefst met lokale producten. In Tongeren betekent dat vooral veel fruit.

Julianus Shopping, Tongeren.


DENDERMONDE

Heems

Lokale gastronomie van drie jonge leeuwen van 15 juni tot en met 30 augustus.

Heems is een initiatief van Pieter, Brent en Willem: drie jonge koks en jeugdvrienden uit Dendermonde. Hun passie voor koken, een jarenlange vriendschap en een steeds groter wordende zin om te ondernemen mondden uit in Heems. Heems wordt een pop-uprestaurant op de Grote Markt van Dendermonde op de plaats waar vroeger de nostalgisch bruine kroeg Charles Quint zat. De jonge chefs werken in hun keuken met wat de streek rond Dendermonde te bieden heeft en houden de afstand tussen boer en bord zo kort mogelijk.

Grote Markt 26, Dendermonde.


WAASMUNSTER

Dinner on the Lake

Een culinaire reis op het water van juni tot begin september.

Jeremy en Angelo, de twee jonge Gentse brains achter het drijvende pop-uprestaurant Dinner on the Lake brengen dit jaar het vakantiegevoel opnieuw naar eigen land. Dinner on the Lake is een culinaire ervaring op het water: je eet er een gastronomisch menu omgeven door stilte en groen. Een topteam van chefs – met ervaring bij onder meer Boury, Hof van Cleve en Bon-Bon – creëert gerechten met een knipoog naar de Aziatische keuken. Voor het eerst pakken ze dit jaar ook uit met glamping in ‘Cocoons’.

Abdij van Roosenberglaan 7, Waasmunster.

BILZEN

Baouzza Beachbar

Een tropisch beachterras van juni tot september

De hippe beachbar is dit jaar aan zijn zesde editie toe. Baouzza, dat is overdag heerlijk loungen en zonnen, ’s avonds gezellig barbecueën op de private islands en daarna meeswingen met de zomerse beats en genieten van verfrissende cocktails. Bezoek, beleef en geniet van de hipste strandbar in het hartje van Limburg.

Calvarieberg, 3740 Bilzen

HASSELT

Barnoe

Een hippe zomerbar van juni tot september

Barnoe, zo heet de nieuwe zomerbar die sinds 30 juni op de terreinen van Hogeschool PXL in Hasselt staat. Initiatiefnemers zijn Dirk Decoster en zijn vrouw Barbara die voor een gezellig sfeertje gaan. Geen luide beats of fuifsfeer, maar een cosy setting omringd door natuur. Een plaats waar mensen kunnen samenkomen om warme, mooie momenten te beleven. De eigenaars voorzien de gasten bovendien van drie foodtrucks, comfortabele zithoekjes en een 25-meter lange toog, meer heb je toch niet nodig?

PXL-Congress, Hasselt

OOSTENDE

Panorama

De zomerbar Panorama opent de deuren vanaf 9 juni

Vanaf 9 juni is de gastrobar Panorama elke dag open vanaf 11u30. De rooftopbar bevindt zich op de vierde verdieping van het Cultuurcentrum De Grote Post en dat levert een uitzicht over het Leopoldpark en het centrum van Oostende op. De nieuwe kaart biedt naast cocktails en huisgemaakte limonade ook lunch en diner met een accent op visgerechten aan. Reserveren kan enkel op de dag zelf.

Hendrik Seruyslaan 18A, Oostende

Partner Content