Zoetzure groenten zijn trendy

Zoetzuur gemarineerde groenten duiken op in menu’s van ’s werelds grootste restaurants.

Voor Noma in Kopenhagen de Noordse culinaire revolutie op gang bracht, hoorden we nauwelijks van zoetzuur gemarineerde groenten. Door Noord-Europeanen lange tijd beschouwd als een onmisbare bewaringstechniek voor de lange wintermaanden, komt u ze nu tegen op de menu’s van ’s werelds grootste restaurants.

De marinade steunt op een eenvoudige formule (1 maat suiker, 2 maten azijn en 3 maten water) en wordt uitgevoerd nadat u de rauwe of geblancheerde groenten met grof zout besprenkeld en gewassen hebt. De pekeltijd varieert van enkele uren tot twee dagen. De suiker vervult daarbij dezelfde rol als het zout: beide onttrekken deels het vocht aan de cellen, waarna de marinade die plaats inneemt. De zurige azijn levert een frisse noot, versterkt de kleur van de groenten en maakt hun textuur ook krokanter. (JPG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content