Zo ziet een Italiaanse voorraadkast eruit

Zo ziet een Italiaanse voorraadkast eruit
© iStock

Gedroogde pasta © iStock

Een echte Italiaanse Mamma rolt misschien elke dag vers deeg uit, maar zoveel tijd hebben de meeste mensen helaas niet. Zorg er dus voor dat je enkele verschillende soorten pasta van een hoge kwaliteit in je voorraadkast hebt staan.

Kappertjes © iStock

Deze kleine bloemknoppen, die meestal gepekeld worden, geven tal van Italiaanse gerechten zoals dit een opvallend accent.

Look © iStock

Omwille van zijn vele gezondheidsvoordelen dachten de oude Romeinen dat look magisch was. Vandaag vinden we dat nog steeds, maar dan wel eerder doordat de kleine knol in staat is zowat elk Italiaans gerecht naar een hoger niveau te duwen.

Olijven © iStock

Enkele blikjes goede olijven in je voorraadkast zijn altijd mooi meegenomen. Je kan ze altijd gebruiken om een pizza af te werken of een pasta- of groentegerecht een extra mediterrane touch te geven. En natuurlijk zijn ze ook altijd een handig aperitiefje om in huis te hebben als er onverwachts bezoek langskomt.

Arborio-rijst © iStock

Risotto maken doe je met arborio-rijst. De typische korte korrels geven zetmeel af, waardoor je na een tijdje pruttelen op een laag vuur een heerlijk romige risotto bekomt.

Tomaten (vers en in blik) © iStock

Verse tomaten in alle variëteiten zijn ontzettend veelzijdig. Je kan ze rauw gebruiken in salades of voor bruschetta, gekookt in sauzen en pastagerechten en overrijpe exemplaren draai je in de soep. Als je je nu afvraagt waarom ze in dit overzicht met ingrediënten voor in de voorraadkast zitten, bewaar jij je tomaten waarschijnlijk verkeerd: ze mogen nooit in de koelkast gehouden worden. Daarin verliezen ze namelijk heel vlug hun smaak.

Rode wijn © iStock

Geheel in de lijn van de filosofie achter de Italiaanse keuken drink je tijdens een gezellig diner een goed glas wijn. Wat dacht je van een Montepulciano die enkele jaren gerijpt heeft? Of een lichtere Chianti? Ook tijdens het koken komt wijn regelmatig van pas. En dan bedoelen we niet alleen dat glaasje dat je al drinkt in de keuken, maar wel dat het godenvocht ook in verschillende sauzen gebruikt wordt.

Pijnboompitten © iStock

Deze traanvormige kleine nootjes kan je kwijt in tal van gerechten, of ze nu zoet of zout zijn. De nootjes werken prima in koekjes, maar ook in sauzen zoals pesto.

Olijfolie © iStock

Het vloeibaar goud van de Zuiderse landen is onmisbaar als je Mediterraans wil koken. Italianen bakken erin, gebruiken het met wat citroensap of balsamicoazijn als dressing bij hun salades en gieten er wat van over zo goed als elke bereiding als finishing touch. Kortom: ze gebruiken er elke dag meerdere soeplepels van. En dat is geen enkel probleem, want olijfolie is een gezond vet boordevol antioxidanten.

Bloem © iStock

Semolina en tipo 00 zijn twee bloemsoorten van hoge kwaliteit die vaak gebruikt worden om pizzabodems en pastadeeg mee te maken. (Maar we geven je graag een geheim weg: dat gaat allebei eigenlijk ook met gewone bloem.)