Zo zacht als graskaas

De milde en romige graskaas van Noord-Hollandse Gouda, herkenbaar aan het Rode Zegel, ligt nu in de winkel.

In april is het feest voor de koe. Want na een lange winterperiode van hooi en ingekuild gras, wordt het rund opnieuw de wei ingestuurd waar het zich volledig kan uitleven in de buitenlucht en storten op het eerste verse gras. Dat laatste heeft impact op de kwaliteit van de koemelk en de eerste kazen die er mee geproduceerd worden. Het sappige lentegras dat een geringe vezelige structuur heeft, zorgt voor zachter melkvet. De jonge kaas gaat milder en romiger smaken, én krijgt een gelere tint. In de volksmond heeft men het over gras- of meikaas. Later op het jaar, als de koeien het verse gras weer gewend zijn, wordt de jonge kaas meer uitgesprokener en steviger.

De eerste graskaas van Noord-Hollandse Gouda, herkenbaar aan het Rode Zegel, ligt nu in de winkel.

D.B.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content