Zo red je een te zout gerecht

© iStock

Wie herkent nu niet het hartzeer dat je voelt wanneer je nog een tikkeltje zout bij je perfect gelukt gerecht wil doen en vervolgens proeft dat het toch te veel is? Gelukkig zijn er trucjes die je maaltijd nog kunnen redden!

Soepen en stoofpotjes

Alles wat in één pot ligt te sudderen, is erg gemakkelijk te redden van een overdosis zout. Er zijn bovendien verschillende technieken voor. Een gemakkelijke oplossing is er simpelweg meer basisingrediënten bij te voegen zodat je meer massa krijgt. Voor een te zoute preisoep snijd je dus nog een extra prei en klaar ben je.

Had je echter al je groenten al in de pot gegooid voordat het zoutvaatje erin openviel? Als je wel nog een aardappel hebt liggen, kan je die schillen en nog een kwartier laten meekoken in de soep of het stoofpotje voor je hem eruit vist. Hij zal een deel van het zout absorberen. Als je een dikkere soep wil, mag je hem ook laten zitten en mee mixen. Producten zoals witte bonen of kikkererwten hebben hetzelfde effect, maar die haal je er achteraf niet zo gemakkelijk uit, dus die zijn niet voor elk gerecht geschikt.

Vlees

Iets te enthousiast geweest bij het kruiden van je steak? Serveer die dan samen met een ongezouten bereiding zoals rijst, aardappelpuree, polenta of quinoa. Een hap van het eerder flauwe nevengerecht zal het zoute vlees in dezelfde hap nog balanceren.

Zout: soms gewoon echt té aanwezig.
Zout: soms gewoon echt té aanwezig.© iStock

Groenten

Uiteraard kan je dezelfde techniek toepassen als bij vlees en een mild zijgerecht bij je groenten serveren, maar je kan ze ook combineren met een zachte kaas zoals ricotta of mozarella. Het romige van die kazen legt een soort coating in je mond en neutraliseert het zout.

Begeleidende drank

Als je niets van dit alles in huis hebt om je maaltijd te redden of je gasten al uitgehongerd aan tafel zitten, kan je je maaltijd ook minder zout laten smaken door de begeleidende drank eraan aan te passen. Bubbels halen een zoute smaak weg, dus als je een bruisend drankje serveert bij je te zoute gerecht, spoel je je smaakpapillen met elke slok weer zoutloos. Dat drankje kan dan simpelweg spuitwater zijn, maar even goed een zoete bruisende wijn zoals Prosecco of Champagne. Of hoe een initiële mislukking nog kan evolueren in een klein feestje.

(EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content