Zo kook je met lelijke groenten

© iStock

Een te kleine courgette, kromme wortels of bultige tomaten kunnen ronduit vervelend zijn in de keuken, dat weten we allemaal. Dankzij deze handige tips zal je gelukkig tóch lekker kunnen koken met onvolmaakte groenten.

Probeer als perfectionist maar eens een lekkere schotel te maken met boontjes die krom en niet allemaal exact even lang zijn: iedereen weet dat dat een regelrechte kwelling kan zijn. Gelukkig zal je er na deze tips wél raad mee weten. Want we leggen je haarfijn uit hoe je – ondanks alles – toch simpel aan de slag kan met die lelijke wortels, boontjes en bultige tomaten.

Wanstaltige wortels

Kromme wortels met twee benen en uitstulpingen langs alle kanten kunnen ware sfeerverpesters zijn in de keuken. Daarom houden we het simpel met een recept voor lelijke gestoofde wortels. Pel een ajuin, snipper hem fijn en laat hem in een klontje boter even stoven. Neem vervolgens de wortels onder handen: schil ze zo goed als mogelijk en snijd ze in hapklare brokjes. (We voelen met je mee: dit is niet gemakkelijk met die bochtige ondingen.) Stoof ze enkele minuten mee met de ajuin, kruid met peper zout en eventueel verse tijm en giet er dan wat water bij, zodat die vermaledijde kromme wortels niet aanbakken. Laat pruttelen tot ze beetgaar zijn: zo heb je tóch nog iets kunnen maken van die misbaksels.

Beroerde boontjes

Zucht. De natuur snapt het gewoon soms echt niet. Gelukkig is er wel iéts dat je kan aanvangen met kromme bonen. Voor een basisbereiding spoel je de boontjes en knijpt of snijdt de taaie uiteindes eraf. Breng een pot water aan de kook en doe er een snuifje bicarbonaat in, zodat die kromme bonen er nog groen gaan uitzien nadat je ze hebt gekookt. (Zo doen ze tenminste nog in iéts denken aan de mooie rechte exemplaren). Kook de boontjes beetgaar en stoof ze daarna kort aan in een pan met boter, een gesnipperd uitje, peper en zout en wat nootmuskaat. Een moeilijke bevalling, maar mits wat doorzettingsvermogen zal je erin slagen een degelijk gerecht op tafel te zetten.

Zo kook je met lelijke groenten
© iStock

Teleurstellende tomaten

Wie tomaten met de vreemdste uitstulpingen een kans wil geven en er zich kan overzetten dat de schijfjes niet perfect rond zullen zijn, kan er een Salata Caprese mee maken. Snijd tomaten en een bolletje mozzarella in schijfjes, schik ze dakpangewijs op een bord en overgiet met wat olijfolie en balsamicoazijn. Kruid met peper en zout en snipper er verse basilicum over: niet perfect, maar wel klaar.

You get the picture: je kan even lekker koken met groenten die er een tikkeltje minder ‘volmaakt’ uitzien. Toch worden die eigenzinnige exemplaren nu nog te vaak rechtstreeks naar de vuilbak doorverwezen waardoor er absurd veel perfect voedsel verspild wordt. Daarom zijn wij ook erg blij dat nu, na de Franse keten Intermarché en het Nederlandse Albert Heijn, ook Delhaize aankondigde te zullen experimenteren met ‘lelijke’ groenten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content