Zo kook je lekker en fris met verse geitenkaas: 4 recepten

© gf

Verse geitenkaas geeft een extra dimensie aan gerechten. Dat tonen deze vier lekkere bereidingen, voor-, hoofd- en nagerecht. Om mee aan de slag te gaan.

Geitenkaas is een delicatesse die een unieke plaats inneemt in de wereld van kaas. Hij verschilt grondig van koemelk- en schapenkaas, al hebben ze ongeveer hetzelfde vetgehalte. Maar geitenkaas heeft een veel hoger gehalte van bepaalde essentiële vetzuren die hem zijn typische zure smaak en karakter geven. Deze vetzuren maken geitenkaas gemakkelijker verteerbaar. Wetenschappelijk onderzoek heeft al vroeg uitgewezen dat geitenmelk veel meer op menselijke moedermelk gelijkt dan koemelk. Mensen met lactose-intolerantie moeten eigenlijk overstappen op geitenmelk.

Zo kook je lekker en fris met verse geitenkaas: 4 recepten
© gf

De scherpe zure smaak is vooral in verse kaas waarneembaar en doorheen de eeuwen is het een traditie geworden, vooral in Frankrijk, om geitenkaas te rijpen door hem in te smeren met as. De basische as onttrekt tijdens het rijpen de zuren uit de kaas, waardoor hij milder wordt.

In onderstaande werkt enkel verse geitenkaas verwerkt, omdat hij zich veel beter leent tot het koken met kaas dan gerijpte geitenkazen. Gevormde, gerijpte kazen zijn niet ideaal om te koken, omdat dat het karakter van kaas tenietdoet. Verse kaas laat zich gemakkelijk mengen in uiteenlopende gerechten en geeft er bovendien een extra dimensie aan. Probeer onderstaande recepten en oordeel zelf. (PV/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content