Zo houd je Tournée Minérale vol: de volgende 11 maanden

Tournée Minérale © Getty
Nathalie Le Blanc
Nathalie Le Blanc Journalist Knack Weekend

Februari is Tournée Minérale-maand, waarbij zo’n vijfde van de Belgen een maand lang vriendelijk bedankt voor de wijntjes, biertjes en andere alcoholische dranken. Doe je mee? Dan vind je hier elke weekdag een tip om dat vlot en zelfs met verve te doen. Dag 28: wat na 28 februari?

Of Tournée Minerale-deelnemers op 1 maart helemaal uit de bol gaan en zich lazarus drinken, nu het weer mag. Toch niet, weet Tom Evenepoel, woordvoerder van Tournée Minerale. “Na de eerste Tournée Minerale in 2017 deden we in maart en september onderzoek naar de deelnemers. En zelfs in september bleken ze per week gemiddeld nog twee glazen minder te drinken. Dus neen, er volgt geen bacchanaal op 1 maart.”

Veel deelnemers gaan zelfs op zoek naar tips om minder of in elk geval bewuster te drinken. “Voor heel wat deelnemers wordt alcohol iets exclusiever, iets wat ze bewuster gaan consumeren en niet meer elke dag, omdat het een gewoonte is. Of ze gaan zebradrinken, door een alcoholisch drankje systematisch af te wisselen met een non-alcoholisch drankje.”

5 tips gebaseerd op de richtlijn voor alcoholgebruik van het Vlaams Expertisecentrum Alcohol en andere Drugs:

– Omdat alcohol schadelijk is, beperk je jezelf beter tot 10 standaardglazen per week. Voor bier is dat 25 cl, voor wijn 10cl, voor sterke drank 5 cl. Een blik bier is dus 1.3 standaardglazen, een fles wijn 7.5.

– Spreid dit gebruik best over meerdere dagen, en zorg er voor dat je elke week een aantal dagen niet drinkt.

– Bepaal vooraf hoeveel je wil drinken, en hoe en wanneer je dat wil doen.

– Beperk de totale hoeveelheid die je per keer drinkt.

– Drink traag, eet bij het drinken en wissel af met water.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content