Zo gezond als spinazie

Spinazie bevat weinig calorieën, is licht verteerbaar, en rijk aan mineralen en vitaminen. Drie gemakkelijke recepten.

Spinazie is een snelgroeiende, eenjarige, kruidachtige plant, waarvan vooral het jonge, groene blad wordt gegeten. De groente bevat veel water en weinig calorieën, is licht verteerbaar, rijk aan mineralen en vitaminen. Spinazie wordt ook onder glas gekweekt, waardoor er het hele jaar door wordt aangevoerd.

Het fijnst zijn de jonge, frisgroene en knappende blaadjes van spinazie uit de koude grond, die mild smaken en ook rauw gegeten kunnen worden in salades. Grote bladen van volgroeide spinazie zijn meer uitgesproken van smaak en moeten gekookt worden. Zelfs oude bladeren zijn nog geschikt om te verwerken als ‘verpakking’ voor gehakt van vlees of vis of als bestanddeel van een stoere stoemp. De smaak van oudere bladen is meer uitgesproken en wordt niet door iedereen gewaardeerd.

Spinazie uit de koude grond dient veelvuldig te worden gespoeld in veel fris water om de zandkorrels te verwijderen. Meestal wordt spinazie met een gedeelte van de stengels geblancheerd. De geblancheerde en uitgelekte spinazie wordt met een weinig boter gaar gestoofd en, gekruid met peper en zout, geserveerd naast eiergerechten, gevogelte of kalfsvlees. Spinazie wordt ook verwerkt in taarten, quiches en tians.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content