Hoewel we de eerste herfstdagen nog konden nagenieten van een indian summer, is het weer gauw van richting veranderd. Dan steekt de behoefte aan comfort food, hartverwarmend voedsel, de kop op. Vooral nagerechten zijn rond deze tijd van het jaar erg in trek. Een bij uitstek herfstig ingrediënt zoals noten is, gecombineerd met chocolade en zuivel, de basis voor de meest verleidelijke desserts.

Najaarsdesserts worden gekenmerkt door specifieke kleuren en geuren. De uiteenlopende bruintinten van chocolade, karamel en noten bepalen het herfstpalet, terwijl de geur van geroosterde noten zijn weerklank vindt in het aroma van verse koffie en gebrande suiker. Samen vormen ze de heerlijkste combinaties.

Wat dacht u bijvoorbeeld van een taart met gekaramelliseerde hazelnoten, walnoten en amandelen? Of van een fluweelzachte chocoladecrème met honingkoekjes? Of nog een laagjescake met hazelnoten en koffieroom?

Variaties Je kan ook variatie brengen in deze gerechten door andere noten te kiezen voor de taart (pecan- en macadamianoten vormen een geslaagde variant). Of maak een crème brûlée door de honingkoekjes bij de chocolade- en koffiecrèmes te vervangen door een laagje gebrande suiker.

Ook met de gelaagde cake kan je experimenteren: vervang bijvoorbeeld de hazelnoten door pistachenoten en de koffieroom door chocolademousse. Serveer je de chocolademousse apart, dan kan deze opgepept worden met een snuifje kaneel of kardemom. Of werk de mousse af met wat reepjes gekonfijte gember. De herfst in het bord...

Hoewel we de eerste herfstdagen nog konden nagenieten van een indian summer, is het weer gauw van richting veranderd. Dan steekt de behoefte aan comfort food, hartverwarmend voedsel, de kop op. Vooral nagerechten zijn rond deze tijd van het jaar erg in trek. Een bij uitstek herfstig ingrediënt zoals noten is, gecombineerd met chocolade en zuivel, de basis voor de meest verleidelijke desserts. Najaarsdesserts worden gekenmerkt door specifieke kleuren en geuren. De uiteenlopende bruintinten van chocolade, karamel en noten bepalen het herfstpalet, terwijl de geur van geroosterde noten zijn weerklank vindt in het aroma van verse koffie en gebrande suiker. Samen vormen ze de heerlijkste combinaties. Wat dacht u bijvoorbeeld van een taart met gekaramelliseerde hazelnoten, walnoten en amandelen? Of van een fluweelzachte chocoladecrème met honingkoekjes? Of nog een laagjescake met hazelnoten en koffieroom? Variaties Je kan ook variatie brengen in deze gerechten door andere noten te kiezen voor de taart (pecan- en macadamianoten vormen een geslaagde variant). Of maak een crème brûlée door de honingkoekjes bij de chocolade- en koffiecrèmes te vervangen door een laagje gebrande suiker. Ook met de gelaagde cake kan je experimenteren: vervang bijvoorbeeld de hazelnoten door pistachenoten en de koffieroom door chocolademousse. Serveer je de chocolademousse apart, dan kan deze opgepept worden met een snuifje kaneel of kardemom. Of werk de mousse af met wat reepjes gekonfijte gember. De herfst in het bord...