Elk jaar neemt ongeveer één op de vijf volwassen Vlamingen deel aan de campagne. Uit eerder onderzoek is gebleken dat wie een maand lang geen alcohol drinkt, vaak ook in de periode nadien minder drinkt. Bij de eerste editie volgde de UGent een groep deelnemers op. Voor hun deelname aan Tournée Minérale dronken zij gemiddeld 10 glazen per week. Een half jaar na de campagne lag dat gemiddelde met 8 glazen nog steeds 2 glazen lager.

Dit jaar is het thema 'vrijheid'. 'Want ook al lijkt alcohol deel uit te maken van heel wat activiteiten die we leuk vinden, 's anderendaags volgt al eens de ontnuchtering', legt Tom Evenepoel, coördinator van De Druglijn, uit. 'En misschien het besef dat je meer gedronken hebt dan je eigenlijk wou. Door eens even niet te drinken, werk je dus aan je gevoel van vrijheid. Met een fris hoofd, vrij van een kater en de daarbij horende verloren dag en vrij van sociale druk om te drinken.'

Tournée Minérale is een initiatief van VAD en De Druglijn, de publieksservice van VAD.

Elk jaar neemt ongeveer één op de vijf volwassen Vlamingen deel aan de campagne. Uit eerder onderzoek is gebleken dat wie een maand lang geen alcohol drinkt, vaak ook in de periode nadien minder drinkt. Bij de eerste editie volgde de UGent een groep deelnemers op. Voor hun deelname aan Tournée Minérale dronken zij gemiddeld 10 glazen per week. Een half jaar na de campagne lag dat gemiddelde met 8 glazen nog steeds 2 glazen lager. Dit jaar is het thema 'vrijheid'. 'Want ook al lijkt alcohol deel uit te maken van heel wat activiteiten die we leuk vinden, 's anderendaags volgt al eens de ontnuchtering', legt Tom Evenepoel, coördinator van De Druglijn, uit. 'En misschien het besef dat je meer gedronken hebt dan je eigenlijk wou. Door eens even niet te drinken, werk je dus aan je gevoel van vrijheid. Met een fris hoofd, vrij van een kater en de daarbij horende verloren dag en vrij van sociale druk om te drinken.' Tournée Minérale is een initiatief van VAD en De Druglijn, de publieksservice van VAD.