Zes traditionele Vlaamse producten beloond met label streekproduct

Belgische peperkoek. Vandaag zijn er in België nog slechts 2 peperkoekfabrieken die de Belgische peperkoek volgens de oude traditie bereiden, waaronder Vondelmolen in Lebbeke. © /

Glazuurspeculaas van de kust, hoeveboter en -karnemelk uit de Westhoek, Hasseltse speculaas, Belgische peperkoek van Vondelmolen en Vlaamse witte haring liggen voortaan als erkend streekproduct in de winkel.

Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) heeft dinsdag zes traditionele voedingsproducten beloond met het Vlaams erkenningslabel streekproduct. Vier van de zes producten zijn afkomstig uit de provincie West-Vlaanderen.

De Vlaamse witte en zoete haring, de hoeveboter uit de Westhoek, de hoevekarnemelk uit de Westhoek en de glazuurspeculaas van de kust zijn de vier West-Vlaamse producten die vanaf dinsdag als streekproduct gelden.

Daarnaast heeft ook een tweede Hasseltse bakker een erkenning voor zijn Hasseltse speculaas gekregen. Tot slot zal ook de Belgische peperkoek van Vondelmolen in Lebbeke voortaan met het label streekproduct in de winkel liggen.

De Beoordelingscommissie Vlaamse Streekproducten kent drie keer per jaar erkenningslabels toe aan producten die volgens een bepaalde traditie worden gemaakt, verbonden zijn aan een bepaalde streek en die een gegarandeerde authenticiteit hebben. Producenten die deze erkenning krijgen, gaan met VLAM een licentieovereenkomst aan waarvoor de producent een vergoeding betaalt waarmee VLAM dan de promotie van alle streekproducten financiert.

In totaal mogen al meer dan 200 voedingsproducten het label van streekproduct dragen. Bekijk hieronder de nieuwelingen.

Glazuurspeculaas van de kust. Aan onze Vlaamse kust krijgt speculaas een extraatje: hij wordt versierd met harde suikerglazuur.
Glazuurspeculaas van de kust. Aan onze Vlaamse kust krijgt speculaas een extraatje: hij wordt versierd met harde suikerglazuur. © /
Hasseltse speculaas. Over de oorsprong van het recept bestaan veel
Hasseltse speculaas. Over de oorsprong van het recept bestaan veel “speculaties”. Feit is dat Hasselt een zeer eigenzinnig koekje heeft dat door verschillende bakkers in ere wordt gehouden.© /
Hoeveboter en hoevekarnemelk uit de Westhoek. Het zijn erg dankbare producten voor de keuken. Ze worden gewaardeerd door gastronomen en professionele koks.
Hoeveboter en hoevekarnemelk uit de Westhoek. Het zijn erg dankbare producten voor de keuken. Ze worden gewaardeerd door gastronomen en professionele koks.© /
Vlaamse witte haring. Deze licht gezouten en licht gerookte haringen vragen wat handigheid bij het eten, maar staan garant voor een lekkere en duurzame maaltijd.
Vlaamse witte haring. Deze licht gezouten en licht gerookte haringen vragen wat handigheid bij het eten, maar staan garant voor een lekkere en duurzame maaltijd.© /

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content