Zes schuimwijnen voor de feestdagen

Naast champagne blijft de Belg zweren bij schuimwijn als aperitief. Terecht. Herwig Van Hove bespreekt zes mousserende wijnen die, al dan niet, kunnen dienen als appetizer.

Rosé, Maximilian I, Vino Spumante, Extra Dry, 11,5 vol.-% Stevige rode nuance en een neus van gekookt fruit (neusjes). De smaak is te zoeterig. Ongeschikt als aperitief.

Delhaize: 5,99 euro.

Crémant d’Alsace, Bennwihr Brut Rosé, 12 vol.-% Rode nuance in de kleur. Neus van rode bessen, vooral aardbeien. De smaak is simpel, fruitig en oppervlakkig. Kan dienen als aperitief.

Colruyt: 7,99 euro.

California Sparkling, Zinfandel Rosé, Beringer. 10,5 vol.-% Bleke kleur van zalmrosé. Frisse neus maar met een toets van gekookt. Plat-zoete, simpele smaak. Ongeschikt als aperitief.

Carrefour: 8,49 euro.

Jacob’s Creek, Sparkling Rosé, 11,50 vol.-% Frisse rosékleur. Neus die aan champagne doet denken. De smaak is zachtaardig mild en wat neutraal. Kan dienen als aperitief.

Delhaize: 9,35 euro.

Crémant de Loire, Jacques Cartier Brut, 12,5 vol.-% Frisse kleur van zalmrosé. Dunne neus van rood fruit. De smaak is zachtaardig met een bitterpunt op het einde. Kan dienen als aperitief en ook bij een eenvoudig voorgerecht.

Colruyt: 7,75 euro.

Cava Brut, Rosado Le Perriol, 12 vol.-% Dieprode kleur. Brutale neus van stevig fruit met een exotische toets. De smaak heeft terroir (zoals bij rode biet). Ongeschikt als aperitief.

Carrefour: 6,19 euro.

Het succes van schuimwijn als aperitief

De eerste, vaak niet bekende reden is dat schuimwijn niet verzadigt en dus het hongergevoel niet vernietigt. De gasbeladenheid betekent een automatische rem voor overconsumptie, want het koolzuurgas verwekt bij grote of te snelle consumptie een opstoot van pijn.

Iedereen die te snel bij grote dorst een ruime beker spuitwater heeft gedronken zal dat weten. Te veel gas in maag en darmstelsel is schadelijk voor het lichaam, de pijnopstoot is daarvan een signaal. Koolzuurgas – of het nu van schuimwijn komt of van spuitwater – ‘prikt’ zegt men, met reden dus.

Een tweede element dat het succes van mousserende wijn als aperitief kan verklaren is verrassend genoeg zijn relatieve smakeloosheid. Bij champagne, de koning der schuimwijnen, wordt dat trouwens door veel merken als een positieve eigenschap naar voren geschoven, in termen als ‘lichtvoetige elegantie’. Achter het belletjesgordijn is geen wijnachtige smaakprésence te proeven, alleen sprankelende frisheid. Dat geldt niet voor de echte grote champagnes zoals Bollinger of Krug, die terecht ‘maaltijdchampagnes’ worden genoemd.

Een derde gunstig element is het relatief bescheiden alcoholpercentage. Het gemiddelde van de zes schuimwijnen die vandaag aan bod komen, is 11,7 volumeprocent, terwijl men nu zelfs bij gewone witte wijn courant 13 tot 14 vol.-% tegenkomt. Te veel alcohol doodt de honger. Daarom is gedistilleerd ongepast als aperitief.

Koolzuurgas, smakeloosheid en lage alcohol maken dus van schuimwijn (en ook van pilsbier) een potentieel goed aperitief. Als er bij de roséversie wat smaak bijkomt, is dat meegenomen.

Herwig Van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content