Zes nieuwe streekproducten erkend

Reynaertgebak, hopjenever, ovengebakken spek, worsten en cervela zijn erkend als streekproducten.

Zes extra streekproducten, waarvan vier uit Oost-Vlaanderen, krijgen het Vlaamse erkenningslabel streekproduct.be van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). Reynaertgebak, hopjenever, ovengebakken spek, worsten en cervela zijn vanaf nu erkend als streekproducten.

De Sint-Niklase meesterbakkers Stevens-Decock, Chris De Visscher, Patisserie Stefan en Patisserie Thierens bakken al meer dan veertig jaar hun ‘Reynaertgebak‘, geïnspireerd op een veel oudere ‘gâteau de Saint-Nicholas’. Het gebak bevat amandelen, ananas en Grand-Marnier en past in onze bakkerstradities.

De ‘Hopjenever uit het Waasland’ van Brouwerij Verhofstede wordt sinds 1961 gemaakt met eigen wilde hop, die rijp geplukt wordt en vervolgens gekookt. Aan het eigen hopextract wordt vervolgens graanalcohol toegevoegd.

De ‘Droge worst uit het Meetjesland’ van Klasseslager Vermeulen uit Sleidinge bevat grof gemalen puur varkensvlees, gekruid met zout, peper en muskaatnoot, en afgevuld in vrij dikke natuurdarmen. Na rijping valt de smaak te vergelijken met gezouten hesp.

‘Vlaams overgebakken spek’ gaat terug naar een traditie van bij de boeren die slager Antoine De Keyser aan het Gentse Sint-Pietersstation op punt stelde. De traditie wordt momenteel op grotere schaal verder gezet door Breydel, Vleeswaren Antonio uit Gavere.

Slagerij Wannes uit Antwerpen maakt nog kleine ringworsten van 200 gram van vrij grof gemalen vlees. De kleine ringworsten verdwenen uit de meeste beenhouwerijen omdat ze iets meer werk vragen dan de standaard rechte worstjes.

De traditioneel roodgekleurde cervela van Slagerij Coppens-Dirix uit Zemst (Vlaams-Brabant) gaat terug naar een recept uit de jaren vijftig. Het varkensvlees, paardenvlees en restjes charcuterie worden gekruid met onder meer muskaatnoot, foelie, gember en een stevige teen look. Gerookt en bruin van kleur wordt de cervela een ‘chasseur’ genoemd.

Overigens gaf minister-president Kris Peeters ook positief advies voor de erkenningsaanvraag van ‘Vlaamse laurier’ en ‘Potjesvlees uit de Westhoek’ als Beschermde Geografische Aanduiding. Het is aan de Europese Commissie om de knoop door te hakken. (Belga/RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content