Zelf een kookboek schrijven: hoe ga je aan de slag?

© Heikki Verdurme
Annelien Boens

De hogere regionen van de boekentoptien worden gedomineerd door kookboeken die uitpuilen van de overheerlijke recepten en foto’s om van te watertanden. Ben jij een foodie ‘pur sang’? Dan kriebelt het misschien ook om jouw recepten met de wereld te delen. De Britse culinaire schrijfster Diana Henry, auteur van 9 kookboeken, deelt in The Telegraph enkele essentiële tips.

Natuurlijk is de allerbelangrijkste voorwaarde om een kookboek op de markt te brengen ‘groen licht’ van een uitgever. Maar ‘a girl can dream’, dus een keukenprins(es) ook. Daarom lijsten we voor jullie enkele belangrijke fases van het schrijf- en ontwerpproces op, aan de hand van tips van Diana Henry en kersvers kookboekauteur Julie Van den Kerchove.

Werk je idee uit

Als fervente foodie heb je ongetwijfeld een voorkeur voor een bepaalde keuken of een specifieke vorm van koken. Maar zit Vlaanderen, en bij uitbreiding de wereld, daar wel op te wachten. Diana Henry raadt daarom aan om eens te polsen bij vrienden en familie of ze geïnteresseerd zijn in jouw idee? En dat kan Julie Van den Kerchove, auteur van het vegan en raw food kookboek Julie Natuurlijk, alleen maar beamen.

Julie Natuurlijk - Lannoo
Julie Natuurlijk – Lannoo© Heikki Verdurme

‘Bijna vier jaar geleden kwamen mijn vriend Simon en ik terug uit Californië, waar we onze opleiding tot raw food chef gevolgd hebben. Vlaanderen was op dat moment echt nog niet klaar voor een kookboek over deze keuken. Je moet wachten op het goede moment, maar ook weer niet te lang. Het vergt wat moed en zelfvertrouwen om er volledig voor te gaan.’

Met jouw idee moet je ook een uitgever over de streep trekken. Volgens Julie moet je hen net proberen te overtuigen met je kwaliteiten. ‘Velen staan nogal sceptisch tegenover het concept van raw food. Het is natuurlijk een gezonde kookstijl, maar het gaat hem bovenal ook om de smaak. Wij brachten cheesecake mee tijdens ons eerste gesprek en dat heeft hen overtuigd dat de bewustwording rond eten een evolutie was die ze niet konden laten schieten.’

Focus op je recepten

Aangezien je een kookboek schrijft, zijn de recepten van een groot belang. Kies de recepten uit in functie van je idee, van je concept. Blijf hier ook trouw aan tijdens het volledige proces. ‘Ik koos ervoor om een goede mix te brengen van hartig en zoet’, klinkt het bij Julie.

Mexicaanse quinoasalade uit 'Julie Natuurlijk'
Mexicaanse quinoasalade uit ‘Julie Natuurlijk’© Heikki Verdurme

‘Ik wilde mensen laten kennismaken met vegan en raw, dus de recepten moesten laagdrempelig zijn. Daarnaast wilde ik een zo volledig mogelijk beeld scheppen van mijn levensstijl, dus opteerde ik voor recepten voor ontbijt, lichte maaltijden, voor de grote honger en desserts. Ik heb de hele tijd mijn doelpubliek voor ogen gehouden. Ik denk dat je hen nooit mag vergeten tijdens het samenstellen van je boek.’

Visualiseer je ideeën

Diana Henry maakte tijdens het productieproces allerhande moodboards met ideetjes over welke sfeer haar boeken moeten uitademen. Bij quasi geen enkel boek is het visuele aspect zo belangrijk als bij kookboek. Julie nam foodfotograaf Heikki Verdurme onder de arm. Het is essentieel om samen met je fotograaf op dezelfde golflengte te zitten.

Vraag je vrienden om feedback

De selectie van recepten bleek zowel voor Diana als Julie geen sinecure. Beiden haalden ze er hun kennissenkring bij om feedback te geven. De Britse probeert altijd de ‘bladertest’ met haar vrienden. ‘Als je in een boekenshop door kookboeken bladert en je af en toe verlekkert stopt bij een gerecht, dan heb je zin om het boek te kopen. Ik laat mijn vrienden bladeren door alle recepten die ik graag in het boek zou willen en als ze af en toe halt houden bij een pagina, dan weet ik dat ik goed bezig ben.’

Aardbeienijs met frambozencoulis uit 'Julie Natuurlijk'
Aardbeienijs met frambozencoulis uit ‘Julie Natuurlijk’© Heikki Verdurme

Het testpubliek van Julie bestaat vooral uit haar partner Simon, haar moeder en haar zus. ‘Zij hebben al heel wat van mijn recepten verorberd. Ik heb bovendien het geluk dat ik heel wat workshops organiseer, waarbij ik kan zien of recepten aanslaan. Je hebt echt een gevarieerd testteam nodig, want kinderen en grootouders hebben een compleet andere blik op eten en koken. Bij ons was het bijvoorbeeld ook een uitdaging om bourgondiërs ervan te overtuigen dat raw en vegan hen ook kan bekoren.’

Een blog kan een plus zijn

‘Mijn blog heeft me zeker geholpen bij het samenstellen van het boek. Ik wist al goed naar welke recepten mensen op zoek zijn. Ik ben bijvoorbeeld snel afgestapt van tijdrovende recepten met veel ingrediënten. De schrijfervaring die je opdoet bij het bloggen is ook wel handig. In mijn geval was het vooral een online receptenboek, met Julie Natuurlijk vertel ik ook het hele verhaal’, aldus Julie.

Laat dus vooral jullie ideeën de vrije loop, klop aan bij een uitgever en ga ervoor! (AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content