Zelf confituur maken: 5 recepten met zomerfruit

© Frank Croes

Confituur smaakt altijd lekkerder als je hem zelf bereidt. Je kunt er een eigen accent aan geven of opteren voor verrassende combinaties. Kruisbessen, aardbeien, frambozen, kersen, perziken: vijf keer zomerfruit in een verrassend potje.

De beste confituur, gelei, marmelade en chutney maak je zelf. Maar hoe begin je eraan? Welk materiaal moet je in huis hebben? Vooraf pot en deksel steriliseren, is dat van moetens? Wat zijn de seizoensgebonden alternatieven voor de courante confituren? En hoe lang blijft zo’n eigen creatie goed?

In haar derde boek bundelt Katrien Hoebers, beter bekend als Madam Confituur, handige tips en een pak lekkere en verrassende recepten – 130 in totaal – in een lijvige en goed geïllustreerde ‘bijbel’. Van aardbeien-rabarberconfituur tot druivengelei met cava, en van pompelmoesmarmelade tot suikerarme (of -loze) varianten. Er is voor ieder wat wils. Wij plukten deze vijf recepten uit ‘De Confituurbijbel‘, telkens met fruit dat nu op zijn best is.

Kruisbessenconfituur met kersen

Zelf confituur maken: 5 recepten met zomerfruit
© Frank Croes

Voor 4 potjes van 230 ml

600 g kruisbessen

320 g kersen (zonder pit)

200 ml water

2 eetlepels citroensap

460 g confituursuiker (versie 500 g suiker voor 1 kg fruit)

Bereidingswijze:

Spoel de kruisbessen grondig met water en laat ze uitlekken. Halveer de bessen en doe ze in een grote kookpot.

Hak de kersen aan mootjes en voeg ze bij de kruisbessen. Giet er het water en het citroensap bij. Doe het deksel op de kookpot en breng aan de kook. Laat 15 tot 20 minuutjes zachtjes borrelen.

Haal de kookpot van het vuur en roer de suiker erdoor. Los de suiker goed op. Breng opnieuw aan de kook en laat 3 minuten koken.

Test of de confituur de gewenste dikte heeft bereikt. Schuim af met een schuimspaan indien nodig. Vul de propere glazen confituurpotjes met de hete confituur. Vul ze netjes tot aan de rand.

Sluit de potjes onmiddellijk af met een deksel, keer ze om en laat afkoelen.

Rozengelei

Zelf confituur maken: 5 recepten met zomerfruit
© Frank Croes

Voor 2 potjes van 230 ml

400 g aardbeien (schoongemaakt, zonder kroontjes)

40 ml water

1 citroen

40 g gedroogde rozenblaadjes

300 ml water

confituursuiker (versie 500 g suiker voor 1 kg fruit)

Bereidingswijze:

Snijd de aardbeien in kleine stukjes. Doe de stukjes aardbei in een grote kookpot met 40 ml water. Breng aan de kook en laat 5 minuten koken tot de aardbeien zacht zijn.

Schil de citroen en snijd het vruchtvlees in stukjes. Doe nu de rozenblaadjes met de stukjes citroen en 300 ml water in een andere kookpot. Breng aan de kook en laat 8 minuten heel zachtjes sudderen met het deksel op de pot (laat zeker niet te hard koken, want dan vervliegt het aroma).

Neem een zeef en een geleidoek. Leg de geleidoek in de zeef en giet er kokend water door. Zo is de doek gebruiksklaar. Giet de aardbeien met hun vocht door de zeef en daarna het extract van de gedroogde rozenblaadjes. Ofwel wring je de geleidoek uit, ofwel laat je alles een nachtje uitlekken.

Meet af hoeveel sap je overhoudt, doe het sap in een grote kookpot en voeg 55 gram suiker toe per deciliter sap. Los de suiker op, breng aan de kook en laat 3 minuten koken. Test of de gelei voldoende stolt. Schuim af met een schuimspaan als dat nodig is.

Giet de hete gelei onmiddellijk in propere glazen potjes. Vul ze netjes tot aan de rand. Sluit de potjes onmiddellijk af met een deksel, keer ze om en laat afkoelen.

Kersenconfituur met Irish Coffee

Zelf confituur maken: 5 recepten met zomerfruit
© Frank Croes

Voor 1 potje van 300 ml

370 g kersen of krieken (zonder pit)

100 ml Irish coffee

4 eetlepels sinaasappelsap

190 g confituursuiker (versie 500 g suiker voor 1 kg fruit)

Bereidingswijze:

Snijd de kersen in kleine stukjes en doe ze samen met de Irish coffee en het sinaasappelsap in een grote kookpot. Breng aan de kook en laat 15 minuutjes afgedekt pruttelen.

Neem de kookpot van het vuur als het fruit goed mals is. Voeg de suiker toe. Roer goed tot de suiker opgelost is. Zet de pot weer op het vuur, breng opnieuw aan de kook en laat 3 minuten stevig borrelen.

Check de stolling. Schuim af met een schuimspaan indien nodig. Giet de hete confituur onmiddellijk in een proper glazen potje. Vul het netjes tot aan de rand.

Sluit het potje onmiddellijk af met een deksel, keer het om en laat afkoelen.

Perzikenconfituur met prosecco

Zelf confituur maken: 5 recepten met zomerfruit
© Frank Croes

Voor 2 tot 3 potjes van 230 ml

650 g vruchtvlees van witte perziken (zonder schil, zonder pit)

sap van 1/4 citroen

sap van 1/4 limoen

100 ml prosecco extra dry (bijv. Riccadonna)

370 g confituursuiker (versie 500 g suiker voor 1 kg fruit)

Bereidingswijze:

Snijd de perziken in kleine stukjes. Doe de stukjes samen met het sap en de prosecco in een kookpot. Laat het geheel 2 tot 5 minuten mals koken op een zacht vuurtje en met de deksel op de kookpot.

Neem de pot van het vuur en voeg de suiker toe. Roer goed om tot de suiker is opgelost.

Zet de pot weer op het vuur, breng opnieuw aan de kook en laat alles 3 minuten stevig doorkoken. Check de stolling. Schuim af met een schuimspaan indien nodig.

Giet de hete confituur onmiddellijk in propere glazen potjes. Vul ze netjes tot aan de rand. Sluit de potjes onmiddellijk af met een deksel, keer ze om en laat afkoelen.

Frambozenconfituur met maraskinokersen

Zelf confituur maken: 5 recepten met zomerfruit
© Frank Croes

Voor 3 potjes van 230 ml

500 g frambozen

20 maraskinokersjes (in vieren gesneden)

100 ml sinaasappelsap

3 takjes rozemarijn

1 eetlepel maraskinosiroop uit het potje met de kersen (optioneel)

300 g confituursuiker (versie 500 g suiker voor 1 kg fruit)

Bereidingswijze:

Spoel de frambozen af en laat uitlekken. Doe de frambozen en de maraskinokersen in een grote kookpot.

Voeg het sinaasappelsap en de takjes rozemarijn hierbij. Breng aan de kook en laat 3 minuten afgedekt koken.

Neem de kookpot van het vuur, voeg de suiker toe en los hem goed op. Zet de kookpot opnieuw op het vuur. Laat 3 minuten goed doorkoken. Roer af en toe. Doe de stollingstest (zie schoteltjestest hieronder).

Verwijder het schuim dat komt piepen met een schuimspaan. Vis de takjes rozemarijn eruit. Nu is de confituur klaar, maar als je wenst kan je er nog een lepeltje maraskinosiroop bij gieten.

Giet vervolgens de hete confituur in propere glazen potjes. Vul ze netjes tot aan de rand. Sluit de potjes onmiddellijk af met een deksel, keer ze om en laat afkoelen.

Schoteltjestest: zet een schoteltje in de koelkast. Doe een half lepeltje hete confituur op het koude schoteltje en laat 1 minuut afkoelen. Hou nu het schoteltje schuin. Als de confituur niet meer ‘loopt’, is de confituur klaar. Anders laat je ze nog een beetje verder koken.

Zelf confituur maken: 5 recepten met zomerfruit

Recepten uit Madam Confituur, De Confituurbijbel, 256 blz., 24,99 euro, uit bij Manteau.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content