Zeeuwse mosselen met Valentijn, om warm van te worden!

Mosselen associëren heel wat mensen met de zomer, net iets minder met de winter. Toch kan die lekkernij perfect het hele jaar door worden gegeten. Ook met Valentijn!

Ook al doen we nog ons uiterste best om het te ontkennen, 14 februari oftewel Valentijnsdag, is en zal altijd een hoogdag voor de liefde en vriendschap blijven. Het is dé uitgelezen dag om je partner te laten weten dat je hem dolgraag graag ziet. Schreeuw je liefde van de daken of hou het simpel en verras hem of haar met een lief woordje, een zelfgemaakte kaart, een bloemetje, een etentje in de brasserie om de hoek, een frisse pint op café, of houd het bij een gezellig etentje thuis.

Met mosselen zit je goed!

Weet je niet wat te bereiden? Waarom eens geen mosselen. ‘Die zomerse heerlijkheid kan echt wel romantisch zijn’, verzekert Christine Fijnaut van het Mosselkantoor in Yerseke me. ‘En ze zijn bovendien erg gezond’, vult ze aan. ‘De winterperiode is bij uitstek geschikt voor het koken van een warm en voedselrijk gerecht. Met mosselen wordt niet alleen een lekker, maar ook een rijke bron aan voedingsstoffen op tafel gezet.’

‘Mosselen zijn eiwitrijk en zitten boordevol vitaminen en mineralen en in vergelijking met vlees zijn mosselen ook rijker aan ijzer, fosfor en vitamine B. In vergelijking met vlees hebben ze slechts 25 procent van de calorische waarde.’

Met een Oosterse bite

Of ze enkele gerechtjes kan aanraden? ‘Ja hoor, voor de wintermaanden heeft de Zeeuwse topchef Edwin Vinke bijvoorbeeld een speciaal mosselgerecht gemaakt. Met een knipoog naar de Thaise keuken bedacht hij een mosselrecept met Oosterse bite waar je het warm van krijgt (recept zie kader). En wat is romantischer dan op Valentijnsdag samen van een pittig mosselpannetje te genieten?’

‘Ook lekker is een pikante ovenpasta met mosselen. Terwijl het gerecht in de oven staat, heb je lekker wat tijd voor elkaar. Een ander ideetje om te bereiden zijn gegratineerde mosselen met een slaatje. Snel klaar en toch heerlijk van smaak. Wie kiest voor een mosselgerecht met Valentijn zal echt niet teleurgesteld zijn. Succes gegarandeerd’, klinkt het vanuit Yerseke (recepten zie kader).

Mooie consumptiekwaliteit

Bovenop hun voedingswaarde en smaak is er nog een reden waarom we in de winter van 2014 nog probleemloos mosselen kunnen verorberen. Fijnaut legt uit dat het mosselseizoen in 2013 erg laat op gang kwam. Door het koude voorjaar toen, zijn de mosselen erg traag gegroeid. De mosselen die de komende tijd nog geoogst worden, hebben zich ontwikkeld tot een mooie consumptiekwaliteit. En hun zilte smaak behouden ze probleemloos tot april.

En de mosselkwekers, wat doen zij nu? Fijnaut: ‘Die bereiden het nieuwe seizoen voor. Verzaaien mosselen naar vruchtbare percelen en vissen de mosselen nog steeds op in de Waddenzee en de Oosterschelde. Het mosselseizoen is zoals gezegd nog niet voorbij!’

Eet smakelijk en een fijne Valentijn!

Receptjes:

Recept Edwin Vinke: Zeeuwse mosselen en citroengras met kokosmelk en koriander

Benodigdheden voor 2 personen:
2 kg mosselen | 1 ui fijngehakt | 1 prei fijngesneden | 1 eetlepel fijngesneden gember | 1 eetlepel fijngesneden knoflook | 1 theelepel fijngesneden rode Spaanse peper | 1 theelepel fijngesneden zoute citroen | sap en schil van 2 limoenen | 2 stengels citroengras | 3 eetlepels fijngehakte munt | 1 eetlepel fijngehakte koriander | 1 theelepel geplette korianderkorrels | 1/2 theelepel kerrie | 2 dl kokosmelk | 4 eetlepels goede olijfolie | zout

Bereiding:
Doe alle groenten, kruiden en specerijen onder in een grote hoge pan doe er de mosselen op, kruid met wat zout en giet er de kokosmelk over. Breng ze aan de kook en laat er een keer goed de kook over gaan, giet er de olijfolie over en schud ze goed op zodat alle groenten en kruiden door de mosselen zitten. Serveer ze met eventueel wat rijst, pasta of verse mie.

Recept pikante ovenpasta

Recept gegratineerde mosselen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content