Zeetong is ‘Vis van het Jaar 2014’

Zeetong is uitgeroepen tot de Vis van het Jaar 2014. Het is al de twee keer dat de vis de onderscheiding krijgt.

Om de vraag op de versmarkt verder te stimuleren, zowel thuis als op restaurant, roept de VLAM samen met de Vlaamse visserijsector ‘zeetong’ uit als “Vis van het Jaar 2014”.

Na pladijs is zeetong de meest aangevoerde zeevis. In waarde is het de belangrijkste vis, met 23,5 miljoen euro, goed voor 42 pct van de totale aanvoerwaarde. “Zeetong wordt het hele jaar aangevoerd, maar is op zijn best, na de paaiperiode, van juni tot december”, klinkt het.

“Vanaf midden juni stijgt de aanvoer met de opening van de Golf van Biskaje voor de Vlaamse visserij.” Momenteel is de soort een typevoorbeeld van hoe duurzame visserij er zou moeten uitzien, zegt de VLAM.

Topper in de keuken

‘Zeetong is een topper in de viskeuken. De vis verenigt een aantal eigenschappen die bijzonder in de smaak vallen bij visliefhebbers: hij heeft stevig visvlees dat toch zacht en sappig is. Hij kan op tal van wijzen bereid worden: gebakken, gegrild, in de oven, gestoomd, gepocheerd,…. De meest bekende bereiding is wellicht de tong meunière, waarbij de bebloemde tong in zijn geheel in boter gebakken wordt en nadien overgoten wordt met het braadvet waaraan citroensap en peterselie is toegevoegd. Hij wordt zowel gefileerd als in zijn geheel verkocht’, luidt het.

Zeetong werd in 1991 al eens in de kijker geplaatst als vis van het jaar. Op het palmares volgt het de pladijs op. Zeetong zal dit jaar opnieuw op verschillende manieren gepromoot, onder meer met een receptenfolder die Michaël Vrijmoed van het Gentse restaurant Vrijmoed mee opstelde. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content