Ingrediënten

  • 1,5 kg zalmfilet met vel, zonder graten
  • 3 el olijfolie
  • versgemalen peper en zout
  • 1 handvol verse koriander + extra voor de afwerking
  • 1 handvol peterselie
  • 1 teentje knoflook
  • 70 g tahin
  • 120 g room
  • 1 el limoen sap
  • 1 kl korianderzaadjes
  • 1 kl komijnpoeder
  • 1 el sesamzaadjes
  • 1 el venkelzaadjes
  • 150 g gepelde walnoten
  • 1 kl sumak

Voorbereiding

  1. Verwarm de oven voor op 100°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Spoel de vis, dep hem droog en leg hem met het vel naar beneden op de bakplaat. Nappeer met 1 eet lepel olie en kruid met peper en zout. Zet 15 minuten opzij.
  2. Zet een braadslee onder in de oven en vul ze met water. Zet de bakplaat met de zalm boven in de oven en laat 40 à 45 minuten garen. Laat daarna een beetje afkoelen.
  3. Was intussen de kruiden en pel de knoflook. Mix de kruiden en de knoflook fijn met de tahin en de room. Kruid met peper en zout en voeg het limoensap toe.
  4. Plet de specerijen grof in de vijzel. Hak de walnoten fijn. Verhit de rest van de olie in een braadpan en rooster de walnoten lichtjes. Zet de pan van het vuur en meng de sumak en de geplette specerijen onder de walnoten.
  5. Leg de zalm op een serveerschaal en verdeel er de kruidensaus over. Laat afkoelen en lepel er dan het notenmengsel over. Decoreer net voor het serveren met korianderblaadj