XAVIES’ tips voor zorgeloze feesten

De eerste kerstversiering heeft zijn opwachting in de winkels gemaakt. Dat kan maar een ding betekenen: het eindejaar staat voor de deur! Een tijd van gezelligheid, lang tafelen, bijpraten met vrienden en familie … maar ook van (kook)stress en extra kilo’s. Met deze tips ga je voor een met glans geslaagd eindejaar!

1. Begin er op tijd aan

Vroeg begonnen is half gewonnen! Maak nu al een lijstje van cadeautjes en ga ze halen vooraleer de winkelstraten overbevolkt zijn met gejaagde shoppers. Koop inpakpapier en sla kerstkaartjes en zegels in. Zoek op internet naar leuke, originele cadeautjes, zoals een gepersonaliseerde granolabokaal. Mooi onder de kerstboom, lekker voor de gelukkige ontvanger!

Een gepersonaliseerde bokaal met granola.
Een gepersonaliseerde bokaal met granola.

2. Leer nee te zeggen

Tijdens de eindejaarsperiode eten en drinken we veel meer dan anders. Een extra glaasje met de collega’s, nog een extra schijfje kalkoen met veenbessensaus (“Een mens leeft maar één keer!”) … Resultaat: begin januari voelen we ons opgeblazen en slaat de weegschaal tilt.

Denk daarom altijd twee keer na vooraleer je voor dat extraatje gaat. Ook een goeie tip: geef traditionele cadeautjes zoals wijn of pralines die jij krijgt gewoon door aan iemand anders. Zo kan je moeiteloos aan de verleiding weerstaan!

3. Evenwichtig eten

Een kerstdiner is lang en uitgebreid, en dat hoort ook zo. Sta je zelf aan het fornuis? Breng dan wel wat evenwicht in je menu. Combineer de lekkere, sappige kalkoen als hoofdgerecht met een gezond hapje van witloof, peer, blauwe kaas en granola, of een lekkere appel-perzikcrumble die niet zwaar op de maag valt als dessert.

Op de dagen dat je geen gasten hebt of niet ergens moet gaan eten, kies je best voor gezond eten. Start de dag met een lekker ontbijt, bijvoorbeeld granola met mango, en kies voor een lichte lunch en diner. Je lichaam zal je dankbaar zijn! Maak van je ontbijt een speciaal eetmoment. Niet alleen met lekkers, maar ook met mooie dingen, zoals kommetjes in bamboevezel. Ga er rustig voor zitten … en geniet!

XAVIES' tips voor zorgeloze feesten

4. Las me-time in

Hoe goed je ook voorbereid bent, december is sowieso een drukke maand. Noteer daarom nu al een paar me-timemomenten in je agenda – en respecteer ze. Koop bijvoorbeeld tickets voor dat stuk dat je graag wilt zien, ga een dag naar de sauna, boek tijd voor jezelf om lang en uitgebreid in bad te zitten, met de kinderen een spelletje te spelen …

5. Goede voornemens? Zo hou je het vol!

Eén gouden regel: wees lief voor jezelf! Al te drastische veranderingen voelen eventjes goed maar na een paar dagen schreeuw je het uit van frustratie. Het is beter om kleine aanpassingen door te voeren en jezelf ook af en toe een baaldag toe te staan.

Het is beter om kleine aanpassingen door te voeren en jezelf ook af en toe een baaldag toe te staan.

Wil je gezonder gaan eten? Maak gezonde lunches tijdens de werkweek maar eet gerust es frietjes als je met vrienden op stap gaat. Kies dan twee of drie dagen per week voor een gezond ontbijt, zoals granola. Niet zeker welke smaak je het lekkerste vindt? Probeer dan een kennismakingspakket van XAVIES: zo ontdek je snel welke smaak jouw papillen het meeste bekoren – extra chocolade, abrikozen, kokos-kaneel … Wedden dat je het volhoudt? Op naar een happy 2018!