World Class: Dries Botty verdedigt Belgische kleuren tijdens wereldfinale bartending in Miami

© /

Barman van het Jaar Dries Botty is de Belgische vertegenwoordiger tijdens de internationale World Class-finale die maandag van start gaat in Miami. ‘Ik ben er klaar voor.’

Het is D-day. Maandag verzamelt het kruim van de internationale bartender community in Miami voor de prestigieuze World Class van Diageo, wereldleider op gebied van premium drinks. Vanuit België zijn alle ogen gericht op bartendertrots Dries Botty, die zaterdag al met megavolle valiezen vol exquise spirits, zelfgemaakte syrups, sappen, smaakmakers, bitters, kruiden en bijhorende tools richting Florida vloog. De Antwerpenaar, in het dagelijkse leven barman van The Dirty Rabbit, dankt zijn deelname aan de wereldfinale aan zijn winst tijdens de – hoogstaande – Belgische finale in het voorjaar, synoniem voor ’s lands beste bartender anno 2016.

De World Class, algemeen beschouwd als ’s werelds grootste en hoogst gewaardeerde bartendercompetitie, is echter een ander paar mouwen. Het is dé ultieme krachtmeting op gebied van mixologie. Hier kruisen enkel de beste barmannen van het moment de degens en worden binnen de opgelegde tijdslimieten cocktails van het allerhoogste karaat gecreëerd, met als enige doel: de titel van ‘World Class Bartender of the Year 2016’ op het einde van de rit binnenhalen. Dat er vier dagen lang geshaket wordt op het scherpst van de snee is, hoeven we er niet bij te vertellen.

Botty is helemaal klaar voor de eindstrijd, zo bleek vóór hij opsteeg. De jonge getalenteerde bartender heeft er enkele intense maanden in teken van deze ene competitie op zitten. Inclusief een bootcamp in Londen. Toch zal hij het onderste uit de kan moeten halen om zich te onderscheiden van de concurrentie, maar dat geldt voor alle geselecteerden.

Creativiteit en inventiviteit

De World Class telt drie rondes waarin de kandidaten – 53 in totaal – telkens verschillende challenges moeten uitvoeren, onder het toeziend oog van internationale mixologie-experts. Zowel techniek, als charme, persoonlijkheid, productkennis en spontaneïteit tijdens de presentatie zijn van doorslaggevend belang. Excelleren in alle disciplines is dus de boodschap. En een flinke dosis vindingrijkheid voor de dag brengen. Dat komt goed uit, want zijn creativiteit, zijn unieke, speelse stijl van cocktails maken, en zijn persoonlijkheid en hospitality zijn net Dries’ sterke punten.

World Class: Dries Botty verdedigt Belgische kleuren tijdens wereldfinale bartending in Miami

Welke drankjes hij zoal uit zijn cocktailmouw zal toveren? De meest uiteenlopende, inventieve en vooruitstrevende. Dat zal ook blijken tijdens zijn presentatie in het luik future drinking trends waarin hij onder meer focust op het thema milieu. Ook dat is mixologie: nieuwigheden introduceren. Botty heeft er enkele heel verrassende in petto.

Time manager

Maar first things first, en dat is een optimale voorbereiding en een opperste concentratie vóór en tijdens de verschillende proeven. En daarom heeft hij Carl Van Droogenbroeck, voormalig barman van Cocktails at Nine en tegenwoordig Diageo Reserve Ambassador België, meegenomen naar Miami. Als eerdere finalist van de wedstrijd kent hij het klappen van de zweep. Hij moet er over waken dat Botty niet uit zijn comfortzone geraakt.

‘De aanwezigheid van Carl is voor mij super belangrijk. Hij is de persoon die ervoor moet zorgen dat ik niet opnieuw naar mijn kamer moet hollen wanneer ik iets vergeten ben. Hij controleert alles, hij is mijn time manager en zal er over waken dat ik volledig gefocust blijf op mijn presentaties. Carl is ook gewoon een goeie vriend. En het is altijd belangrijk om er een vriend bij te hebben die je steunt.’

Of de titel van ‘beste barman van het land’ intussen iets veranderde in zijn leven, willen we tussendoor ook weten. ‘Het opent uiteraard deuren en het is allemaal wat drukker geworden, dat is een feit, maar het verandert mij niet als persoon. Ik ben nog altijd wie ik ben. Ik ben nog altijd dezelfde persoon. Ik had al een vrij intens leven, en dat is nog steeds het geval. Genieten van elk moment dat zich voordoet, dat vind ik belangrijk.’

Allemaal toppers

Hoe hij zijn kansen inschat tijdens de World Class wil hij niet kwijt. ‘Het klinkt misschien wel stom, maar ofwel schat je ze te hoog in, ofwel te laag. Ik wil de wedstrijd starten met een neutraal gevoel. Ik ga mijn best doen, en we zien wel. Het draait eigenlijk niet zozeer om wie de beste is. Toppers zijn het allemaal. Het gaat erom wie de sterkste is op dat moment.’

Mocht je die titel binnenhalen, welke cocktail raad je ons dan aan om hier een feestje te starten ?

‘Geen cocktail, maar een shot Bulleit Bourbon(lacht).

‘Ik ga mijn best doen om alle Belgen trots te maken.’ Come on Dries!

(DB)

World Class is een internationaal initiatief van Diageo Reserve Brands. Het eerste luik van de wereldfinale is te volgen via live-streaming.

World Class: Dries Botty verdedigt Belgische kleuren tijdens wereldfinale bartending in Miami

Carl Van Droogenbroeck en Dries Botty

World Class: Dries Botty verdedigt Belgische kleuren tijdens wereldfinale bartending in Miami

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content