World Cheese Awards: Flandrien Kaas verkozen tot beste goudse kaas ter wereld

© /

Vier kazen van de Wervikse kaasmakerij ‘De Kazerij’ vielen in de prijzen tijdens de World Cheese Awards in het Spaanse San Sebastian. Flandrien Kaas haalde twee keer de Super Gold-medaille.

2016 is een topjaar voor De Kazerij, want op de World Cheese Awards 2016 in San Sebastian won de kaasmakerij uit Wervik in de vier categorieën waarin het een kaas had vertegenwoordigd.

Flandrien Oud, een goudse kaas die bijna een jaar heeft gerijpt, werd tot winnaar uitgeroepen in de categorie ‘goudse kaas, jonger dan 1 jaar’. Flandrien Grand Cru, die 18 maanden heeft gerijpt op houten planken, haalde het in de categorie ‘goudse kaas, ouder dan 1 jaar’.

Bovendien wonnen beide Belgische kazen ook in de tweede ronde – waarin alle bekroonde kazen nog eens tegenover elkaar werden gejureerd – de eretitel ‘Super Gold’, waardoor ze officieel tot beste goudse kazen ter wereld bekroond werden. Met de felicitaties van de jury, zeg maar. Het is de eerste keer dat een Belgische kaas deze uitzonderlijke onderscheiding in de wacht sleept.

Zaakvoerder Jan Desmet van De Kazerij is opgetogen: ‘We zijn nog een jonge kaasmakerij en deze erkenning doet dan ook deugd. In drie jaar tijd is de Flandrien Kaas een vaste waarde geworden met een onovertroffen kwaliteit en smaak die ook internationale jury’s kan overtuigen. Belgen zijn echte bourgondiërs en kaasliefhebbers. Het is altijd onze uitdaging geweest om een topkaas van eigen bodem aan te bieden.’

Ook de twee andere kazen die De Kazerij naar de World Cheese Awards stuurde, vielen in de prijzen. Jeunesss Light sleepte een zilveren medaille in de wacht en de Frontieren werd met een bronzen medaille bekroond. De professionele jury telde zo’n 260 experten van over de hele wereld. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content