Woensdag start ‘Internationaal Jaar van de Peulvrucht’

© iStock

De Verenigde Naties wil met een grootschalige campagne het verbruik van peulvruchten promoten. Bonen, (kikker)erwten, linzen en andere peulvruchten zijn niet alleen eiwitrijke groentes, ze zijn ook goed voor het milieu.

Peulvruchten, eetbare gedroogde zaden van vlinderbloemige gewassen, zijn rijk aan eiwitten, vezels, vitaminen en aminozuren. “Een kopje gekookte peulvruchten bevat meer dan de helft van de dagelijks behoefte aan vezels”, verduidelijkt het Belgische Peulvruchten Comité. “Als goedkoop voedsel met een laag vet- en hoog- vezel- en voedingsgehalte, spelen ze een belangrijke rol in de preventie en controle van diabetes en bloedarmoede en dragen ze bovendien bij tot de vermindering van hart- en vaatziekten.”

Goed voor het milieu

Peulvruchten zijn bij vegetariërs al lang ingeburgerd als “vleesvervanger” maar worden ook meer en meer verwerkt in sauzen, pasta’s, chips en bakkerijproducten. Peulvruchten zijn ook goed voor het milieu: ze gebruiken bodembacteriën om stikstof uit de lucht te halen en verrijken daarmee de bodem.

Peulvruchten spelen (ook in ons land) een belangrijke rol in rotatieteteelt. Ook voor ontwikkelingslanden zijn peulvruchten belangrijk, omdat de teelt weinig energie (water) vereist en dikwijls door kleine boeren gekweekt wordt. Peulvruchten zijn geen hoofdteelt voor Belgische en Vlaamse boeren, maar zeker ook geen nicheteelt, zegt de Boerenbond.

De landbouwenquête 2014 (FOD Economie – Algemene Directie Statistiek) leert dat er in ons land bijna 2.000 hectare peulvruchten voor de veevoedersector geteeld worden, waarvan een vierde in Vlaanderen, maar wel bijna 10.000 hectare groene erwten en ruim 4.100 hectare groene bonen voor menselijke consumptie, telkens ongeveer een kwart daarvan in Vlaanderen. Het gros van die erwten is rechtstreeks voor de (diepvries-)industrie bestemd.

Start 2016 met een maaltijd gebaseerd op peulvruchten

Woensdag start een eerste wereldwijde actie. Onder de naam #PulseFeast wordt wereldwijd opgeroepen om het jaar gezond te starten met een maaltijd gebaseerd op peulvruchten.

Ook het Belgisch Peulvruchten Comité roept op om deel te nemen. Dat Comité bestaat uit toeleveranciers aan de verwerkende industrie: Alimex Europe/Breat – De Vos, Beanworks Seeds & Grains & The Chalo Company en Casibeans bvba.

De handel in peulvruchten is zeer internationaal, verduidelijkt general manager Caroline Suy (Casibeans). “In Europa worden ongeveer één miljoen ton peulvruchten geïmporteerd, voornamelijk bonen, erwten en linzen. De handel verloopt voor een groot stuk over Antwerpen, maar bonen worden ook vaak naar andere landen doorgestuurd.”

Peulvruchten worden vooral verwerkt in de conserven- en diepvriesindustrie. In vergelijking met buurlanden Nederland of Groot-Brittannië, consumeren Belgen minder peulvruchten, al is de vraag stijgende, zo is te horen bij de toeleveranciers.

(Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content