Wit en rood om te feesten

De drie witte wijnen die wij presenteren vertonen de geruststellende, frisse, bleekgroene kleur en passen bij de archetypes van voorgerechten: oesters, koude schotels en warme visbereidingen. De drie rode bordeauxs passen bij drie types van hoofdgerechten: stoofpotten, gebakken vlees en stevig wild.

Les Sables Blancs, Quincy 2010

Gedegen sauvignonneus met een accent op het rijpe. Levendige, frisse smaak met een toets van zachtheid. Goed als aperitief en bij warme visbereidingen.

Carrefour: 7,99 euro.

Touraine Sauvigon Sec 2010, Hilaire Rondeau Goede, wat ronde sauvignonneus. Aangename, frisse, soepele smaak. Moet passen als aperitief en bij frisse voorgerechten.

Colruyt: 2,89 euro.

Sauvignon de Touraine 2010 Levendige, frisse sauvignonneus vol reliëf. Tintelend frisse smaak. Moet passen als aperitief en bij schelpdieren, vooral oesters.

Delhaize: 3,69 euro.

Château Verdignan, Haut-Médoc 2003 Goede kleurconcentratie met een evolutietoets aan de rand en een ontwikkelde, rijpe neus met goede nuance na opschudden. Smaak getekend door eenheid en versmolten over heel de lengte. Moet passen bij ‘gerijpte’ stoofpotten.

Carrefour: 13,59 euro.

Château Larose-Trintaudon, Haut-Médoc 2008 Normale kleurconcentratie van het type frisrood. Mooi ontwikkelde, genuanceerde bordeauxneus. Frisse smaak, evenwichtig, met geknoopte lengte. Typisch moderne bordeaux. Moet passen bij gebakken en gekorst vlees.

Colruyt: 11,95 euro.

Château Begadan, Médoc 2010 Inktkleur met purperen nuance. Gebalde, dichtgeplooide neus met veel diepte na opschudden. Massieve smaak met evenwichtige samenstelling, fris en stevig. Moet passen bij een gelijkaardig stevig gerecht, bv. haarwild.

Delhaize: 6,49 euro.

Meer over de wijnen

Bijna altijd worden op huiselijke feestjes witte én rode wijn geschonken. Witte bij de vis, rode bij het vlees. De feestmaaltijd is dan ook standaard samengesteld uit vis en vlees, voorgerecht en hoofdgerecht. De ondertussen wat voorbijgestreefde, zogenaamd ‘moleculaire keuken’ heeft daar niet veel aan kunnen veranderen.

De volgorde van de gerechten is ook belangrijk: friszure, puntig smakende voorgerechten brengen geen gevoel van verzadiging maar stimuleren integendeel het verteringssysteem. Ze maken ‘ruimte’ voor het hoofdgerecht. Het archetype van een vleeshoofdgerecht is ‘konijn met pruimen’, met zijn typische zoete accent. Ook gebakken vlees heeft een verborgen zoet accent, de samenstelling van de korst benadert namelijk chemisch deze van rijpe vruchten. Dat spreekt de mens als ‘fruitariër’ aan in zijn buikgevoel: iedereen vindt korst lekker.

Waarom nu witte én rode wijn? Spijs en drank kunnen slechts bij elkaar passen als ze gelijkaardige smaakaccenten vertonen. Witte en rode wijn verschillen niet alleen van kleur maar ook van smaakaccent. Witte is getekend door friszuur, rode door zachtaardig bitter. Dat is althans zo in het beste geval, want te oude en foute witte wordt lomp en verliest zijn frisheid, foute rode is meestal overmatig bitter en schraal. Verkeerde wijnen passen bij niets.

Voor een doorsneefamiliefeestje is het duo wit-rood dus ideaal. Het gebruik van witte wijn wordt vaak nog uitgebreid naar het aperitief. Hierbij is het stimulerende effect van het friszure nog belangrijker. Zware wijnen en zeker gedistilleerd zijn als aperitief uit den boze: ze doen de honger teniet. De vandaag voorgestelde wijnen van sauvignondruiven kunnen de dubbele functie van aperitief en begeleider van voorgerechten probleemloos aan.

Ook rode wijn gaat meestal langer mee dan alleen bij het hoofdgerecht: hij wordt ook verder geschonken bij het kaasmoment. Bij de vandaag voorgestelde medocwijnen passen harde en halfharde kazen uitstekend: gouda, comté, Oud Brugge en dergelijke. Voor geitenkaas en camemberttypes zal men wat van de witte moeten overhouden.

De drie witte wijnen die wij vandaag presenteren vertonen de geruststellende, frisse, bleekgroene kleur en passen bij de archetypes van voorgerechten: oesters, koude schotels en warme visbereidingen. De drie rode bordeauxs passen bij drie types van hoofdgerechten: stoofpotten, gebakken vlees en stevig wild.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content