Winterse vleesbereidingen erkend als Vlaams traditioneel streekproductt

Vlees van Kempens lam, gekookt keelstuk uit het Meetjesland en Sint-Antoniusbeuling mogen voortaan het label ‘streekproduct.be’ dragen.

Vlees van Kempens lam, gekookt keelstuk uit het Meetjesland en Sint-Antoniusbeuling mogen voortaan het label “streekproduct.be” dragen. De drie eerder winterse vleesbereidingen werden als Vlaams traditioneel streekproduct erkend. Dat brengt het aantal Vlaamse streekproducten die erkend zijn op 164.

Het Kempens lam, gefokt door Kemp vzw, is een “uniek streekproduct voor de kempen”, klinkt het. Jaarlijks worden er een 200-tal lammeren geslacht; het vlees wordt nadien verkocht via plaatselijke slagers. De streekproducterkenning geldt enkel voor het zuivere lamsvlees en niet voor gemengde vleesproducten.

Gekookt keelstuk uit het Meetjesland wordt aangeboden door Klasseslager Vermeulen in Sleidinge. Keelstuk wordt meestal verwerkt in bereidingen, maar in het Meetjesland wordt het in één stuk meegekookt met varkenskoppen. In de winter wordt zo’n vrij dik gesneden gekookt keelstuk opgesmuld met een boterham en veel mosterd.

De Sint-Antoniusbeuling wordt alleen maar in januari aangeboden door Vleesambacht Van de Weyer in Kapellen. Het is een feestelijke pens met verrijkte vulling. De beuling werd traditioneel bereid voor de viering van Sint-Antonius, de patroonheilige van de slagers, op 17 januari.

VLAM maakt van de gelegenheid gebruik om bakkers, tuinders en brouwers op te roepen om hun traditionele lokale pareltjes te laten erkennen als streekproduct. Momenteel worden veelal traditionele vleesbereidingen erkend. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content