Wim Van Hecke verkozen tot ‘Eerste Kok van België 2016’

© gf

Wim Van Hecke, sous-chef van restaurant ‘Fleur de Lin’ te Zele, heeft de titel ‘Eerste Kok van België 2016’ veroverd tijdens de jaarlijkse Prosper Montagné-wedstrijd.

Vijf finalisten werden geselecteerd voor de ultieme eindstrijd van het jaarlijkse topconcours Prosper Montagné. Naast Wim Van Hecke waren dat Fabian Bail (chef van restaurant ‘Paul de Pierre’ te Etikhove), Cédric Gourdin (chef van ‘La Ferme de Grambais’ te Nijvel), Glenn Verhasselt (chef van ‘Sir Kwinten’ te Lennik) en Ignace Wattenberge (sous-chef van hostellerie ‘L’Esco’ te Wetteren).

Als opdracht moesten ze drie gerechten klaarmaken waarbij strenge regels gehanteerd werden: een koude of warme bereiding van makreel met garnalen, waterkers en gember als voorgerecht; gevolgd door inlandse hoeveduif met groene kool, aardpeer, ganzelever en Lindemans Oude Geuze Cuvée René; en als dessert witte chocolade Belcolade met vanille, limoen en ananas.

De bereidingstijd werd op voorhand vastgelegd, alle gerechten werden blind geproefd door een professionale jury, ook de werkwijze werd beoordeeld. Wim Van Hecke trok aan het langste eind en mag zich dus een jaar lang de beste kok van het land noemen.

De prijs voor de ‘beste commis’ gaat naar Hannes De Ryckere, commis van Glenn Verhasselt van restaurant ‘Sir Kwinten’ te Lennik. Hij mag een week stage lopen bij Peter Goossens in restaurant Hof van Cleve te Kruishoutem.

‘Eerste kok van België’ wordt sinds 1954 jaarlijks georganiseerd door de Gastronomische Club Prosper Montagné. Deze editie was Jean-Pierre Bruneau van sterrenrestaurant ‘Bruneau’ ambassadeur. De finale vond plaats in hotel- en toerismeschool Spermalie te Brugge.

Bedoeling van het concours is om talent te stimuleren en de Belgische gastronomie te verdedigen en promoten. Voor de winnaars is het de aanloop naar erkenning in de culinaire wereld en naar internationale wedstrijden. Vorig jaar won Pascal Peters, souschef van restaurant Vivendum in Dilsen-Stokkem. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content