Wijntoerisme: ontdek de wijnen van de Bordeaux

© Thinkstock

Bordeaux is de ideale stad voor een wijntoeristisch verblijf

Bordeaux of de Parel van de Aquitaine, is het symbool zelf van het wijntoerisme. Of u nu een leergierige neofiet bent, een veeleisende professioneel of een amateur van lekker eten en drinken, u zal er zeker en vast uw gading vinden.

Bordeaux is de plaats bij uitstek om uw smaakpapillen te laten werken. De stad bulkt van degustatieateliers en restaurants. U kan er heel wat wijnen proeven en van de regionale specialiteiten genieten. Probeer zeker de kaas-en wijnateliers van de Médocaines. U zal er originele smaakcombinaties ontdekken.

Do it yourself

Zin om actief deel te nemen aan de bereiding van wijn ? U kan met verschillende organisaties uw eigen cru bereiden of zelfs deelnemen aan de wijnoogst.

Zo bieden de ateliers Médocaines van het vrouwelijke duo Armelle Falcy Cruse van Kasteel Taillan en Martine Cazeneuve van Kasteel Paloumey originele en authentieke activiteiten. De twee jonge vrouwen laten u kennis maken met twee bepalende etappes in het leven van een wijngaard: de wijnoogst en de blending. U kan er uw eigen cru samenstellen of uw eigen druiven oogsten.

B-Winemaker biedt dan weer de mogelijkheid om een eigen blending en een gepersonaliseerde fles wijn samen te stellen. De Journées vendanges en Haute-Gironde bieden u de kans om een unieke dag met een wijnboer te beleven. Hij zal uw druiven leren oogsten en u in zijn wijnhuis gidsen. U zal er samen met hem zijn wijnen proeven, van een diner genieten en naar huis vertrekken met een fles wijn.

Op ontdekking door de wijngaarden

De mogelijkheden zijn oneindig en om u te helpen stelt de dienst toerisme van Bordeaux een vijftigtal wijncircuits voor. Bovendien zijn er elke dag rondleidingen in de wijngaarden. In de meeste uitstappen zit een rondleiding en een degustatie.

U kan ook de wijngaarden aan de hand van 5 wijnroutes verkennen:

– La route des Châteaux : van het noorden van Bordeaux tot de Pointe de Grave. Deze route rond de Médoc laat u kennis maken met de Grands Crus Classés.

– La route des Côteaux loopt door Blayais en Dourgeais langs de riviermond. U kan er ronde en fruitige wijnen proeven maar ook de citadel van Vauban in Blaye bezoeken.

– De route du Patrimoine leidt u naar Saint-Emilion, een mooi Middeleeuws stadje dat werelderfgoed van Unesco is.

– Langs de route des Bastides kunt u verschillende historische monumenten bezoeken en er jonge en frisse rosés ontdekken.

– De route des Graves loopt langs de wijngaarden van de grootste witte wijnen zoals de Sauterne of de Barsac.

De bekendste route loopt door de Médoc en zijn befaamde Château Margaux, Châteaux Lagrange, Léoville en Talbot. Ze loopt ook langs Pauillac, de hoofstad van de Médoc, Latour en Lafite Rothschild. En als u om één of andere reden maar één kasteel kunt bezoeken dan moet u beslist naar Château Mouton Rothschild, een zeer representatief kasteel van de streek met een zeer mooie collectie kunstwerken.

En indien u in Cadillac bent is een bezoek aan het Maison des vins aanbevolen. Dit eerste museum over de wijngaard en de wijn opende zijn deuren in 2012. Het is zowel didactisch, praktisch als ludiek en biedt een tentoonstellingsruimte en een proefruimte.

Kunst en wijn

Bordeaux is niet alleen een wijnstad, het is ook een stad met een rijk kunstverleden. De kunstliefhebbers kunnen zich laten verleiden door Art and Wine . Het programma biedt een verkenning van de Médockastelen, een beschouwing van de schilderijen van Emilio Perez en Jules Breton, streetartontdekking en, uiteraard wijndegustaties.

U kunt ook deelnemen aan rondleidingen van het historisch centrum van de stad. Het Quartier des Chartrons is ideaal voor liefhebbers van antiek en brocante.

Festiviteiten Er zijn heel het jaar door festiviteiten. Om u te doen watertanden, vindt u hier alvast het programma voor september:

1 september : Le Créonnais fête le vin de l’Entre-Deux-Mers

7 september : le Marathon du Médoc

14 en 15 september: de Journées du patrimoine en les Balades Cadillac patrimoine

19 september: Sweet Soirées

21 september: les Vendanges du Clos de l’Echauguette

22 september: les Balades Cadillac vendanges

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content