Wijntoerisme, de nieuwe hype. Op maat van elkeen.

© Thinkstock

Steeds meer wijnliefhebbers vinden de weg naar het wijntoerisme. Het is de perfecte manier om kennis te maken met de rijkdom van de meest uiteenlopende wijnstreken, door wijnkastelen te flaneren en om de praatjes van wijnboeren te aanhoren. En last but not least te proeven van de lokale of befaamde wijnen. Wijnroutes komen in diverse formules en u kan zo ver of zo dichtbij blijven als u zelf wenst. Wijn en avontuur op maat van elke toerist.

Een streek die u niet links mag laten liggen is zonder meer de Bordeauxstreek. Het Office de Tourisme Bordelais stelt de bezoeker 11 routes voor. Voor elk van die reiswegen moet u ongeveer 1 dag voorzien. Wie ze allemaal uitrijdt zal passeren langs Médoc, Saint Emilion, Pomerol, Entre-deux mers en Sauterne. Gestaag maakt u tijdens uw ritten kennis met de rijkdom van de Bordeauxwijnen, haar geschiedenis, haar productiemethode en de Franse godendrank zelf.

Beslist u om een wijntrip te ondernemen naar de Bordeaux, dan is het wel belangrijk om die enigszins voor te bereiden en uw potentiële gastheren op de hoogte te brengen van uw komst. Op die manier zullen de wijnboeren u net dat ietsje hartelijker ontvangen. U kan ook steeds ter plekke uw wijn inkopen. En dat blijkt ook voordeliger dan hem in onze eigen supermarkt aan te kopen. Uw winstmarge ligt vaak op ruim 30 procent.

Wel niet vergeten dat er een limiet staat op het importeren van wijn voor privégebruik. U mag tot 90 liter wijn België binnenbrengen, waarvan maximaal 60 liter mousserende wijn (schuimwijn) mag zijn.

De Médocaines

Pioniers in het wijntoerisme in de Bordeauxtreek zijn de Médocaines. Martine Cazeneuve (Château Paloumey), Marie-Laure Hurton (Château Tour de Bessan), Armelle Falcy-Cruse (Château de Taillan) en Florence Lafragette (Château de Loudenne) zijn vier vrouwelijke wijnbouwers. De dames vonden elkaar ettelijke jaren terug in een gemeenschappelijk project : wijn promoten en de wereld van de wijn tastbaar maken voor de gewone man.

Ze slaagden (en nog steeds) daar wonderwel in door het organiseren van workshops over het wel en wee van de wijn. Van druif tot fles. Zo kan u het wijnoogstatelier boeken. U geniet dan een volledige dag van alles wat te maken heeft met het wijnoogstgebeuren. Wilt u liever uw eigen wijn samenstellen dan kan dat ook. De dames voorzien een werkatelier waar u leert druivenaroma’s te mengen. Op het einde van de dag staat uw eigen Grand Cru op tafel. Er is ook de workshop wijn en kaas en u kan u ook verdiepen in de lessen over de kleur van wijnen.

‘Bordeaux fête le vin’

Tweejaarlijks viert Bordeaux ‘haar wijn’ met een groots opgezet feest. Dit jaar gaat het feest door van 28 juni tot 1 juli aan de dokken in Bordeaux. Het thema van 2012 klinkt welluidend: ‘Bordeaux aime le monde’. De organisatoren hopen op veel internationale belangstelling. In 2010 lokte het event 500.000 bezoekers.

Wie de trip overweegt: Er is een wijnroute aangelegd over een afstand van 2 kilometer waar de bezoeker terecht kan van 11h tot middernacht. Wie meer uit het gebeuren wil halen, kan zich een Pass Dégustation aanschaffen en de wondere bordeauxwijnen ontdekken in 11 paviljoenen. Een Pass biedt recht op 13 degustaties, een glas en diverse bonnetjes. Ook een Pass vignoble behoort tot de aanbiedingen. Daarmee kan u op excursie.

Het wijntoerisme komt op maat van wijnfanaten, kenners, amateurs en de gewone man in de straat. Het is een hype voor iedereen.

Muriel Lefevre / Ingrid Moriau

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content