Wijnen van Cahors & Madiran

We proeven zes wijnen uit het gebied van Sud-Ouest. Onze bevindingen.

Het wijngebied Sud-Ouest omvat de ruime zone ten zuiden van Bordeaux, praktisch tot aan de Spaanse grens. Het telt vele appellations waaronder Cahors en Madiran, de twee bekendste, die we vandaag proeven. Cahors, le vin du Nord, was in de middeleeuwen zelfs beroemder dan de wijn van Bordeaux, maar het gebrek aan commerciële structuur leidde tot de neergang en de fylloxera gaf de doodsteek. Pas vanaf 1970 kwam er een geleidelijke revival.

Men onderscheidt gewoonlijk drie karakteristieke streken: Bergerac, vlakbij Bordeaux, en verder het gebied van Cahors en dat van Madiran. De wijnen van Bergerac hebben lang onder het juk van Bordeaux en zijn koninklijke privileges geleden. Ze mochten pas verkocht en verscheept worden via de Garonne, als alle bordeaux aan Engelse en Hollandse groothandelaars was gesleten. Of, erger nog, ze werden als vin médecin gebruikt om te flauwe bordeauxwijntjes wat leven mee te geven.

Cahors (opp. 4000 ha/productie 155.000 hl) was in de jaren na de extreme koude van 1956 teruggevallen op één procent van zijn appellationoppervlakte, maar de wijngaarden werden herbeplant met voor 70 procent traditionele cot (ook malbec genoemd) en de rest in merlot (20 procent) en tannat (10 procent). Vanaf 1980 kwam er een jonge generatie wijnbouwers die de stevige maar bewarende Cahorswijn met wat minder merlot in ere herstelde. Opvallend is de wijn van Château Lagrézette van Alain Dominique Perrin.

Madiran (opp.1300 ha/productie 62.000 hl) ligt 40 kilometer ten noordoosten van Pau, op de pelgrimsweg naar Santiago de Compostela. De belangrijkste druif is tannat, die zoals de naam zegt, zeer tanninerijke wijnen geeft. Maar daardoor bewaren ze goed en verdragen ze vlot de barriques. De bekendste is Château Montus van Alain Brumont.

Besluit: De wijnen van Cahors en Madiran werden ‘verbeterd’, door toevoeging van merlot bij de malbec, in het geval van Cahors, en van cabernet bij de tannat van Madiran. Hiermee zijn ze, met behoud van stevigheid, toegankelijker en minder rustiek dan voorheen: een gelukte facelift.

De selectie

Oltesse, Cahors 2008 Inktkleur. Neus met fris rood fruit. Aangename aanzet. Prima structuur en lengte. Goede wijn, voor bij geroosterd vlees.
Carrefour: 4,59 euro.

Château Croze De Pys, Cahors 2008 Goed geconcentreerde kleur met mooie, frisse nuance. Genadige neus van fijn rood fruit, ook na opschudden. Smaak met goed geknoopt evenwicht, zacht en toch stevig. Universele kwaliteitswijn voor bij gerechten van kip tot rood vlees.
Delhaize: 4,99 euro.

Château Lafleur de Haute-Serre, Cahors 2008
Inktkleur. Neus van zwart fruit, ook na opschudden, met veel diepte. Stevige smaak met structuur en lengte en een toets van gedroogde pruimen. Goede wijn die kan versmelten. Voor bij geroosterd vlees. Colruyt: 4,97 euro.

Cahors 2009, Producteurs Réunis de Parnac Goed geconcentreerde kleur met een rode nuance. Neus van rood en zwart fruit met diepte na opschudden. Stevige smaak met structuurtannines en frisse lengte. Moet wat liggen. Voor bij geroosterd vlees.
Carrefour: 3,99 euro.

Réserve des Tuguets, Madiran 2008 Frisse rode kleurnuance. Discrete neus in de aanzet, met finesse na opschudden. Soepele, stevige smaak met goede lengte in het fruit. Ideaal bij geroosterde kip.
Colruyt: 4,89 euro.

Château Viella, Madiran 2007 Geconcentreerde rode kleur. Neus met structuur van cabernet, à la bordeaux. Stevige smaak met evenwicht. Kan enkele jaren afronden. Voor bij geroosterd vlees.
Delhaize: 5,49 euro.

Herwig Van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content