Wijn van de week: Saint-Emilion

© Michel Vaerewijck

Herwig Van Hove bespreekt wijnen die ‘Saint-Emilion’ aan de naam van de gemeente mogen toevoegen.

Herwig Van Hove bespreekt wijnen die de naam Saint-Emilion aan de naam van de gemeente mogen toevoegen, de zogenaamde ‘satellieten’.

De ‘kleine’ appellations van Bordeaux hebben het moeilijk. De wereldvermaarde excellentie van de grote geklasseerde chateaus helpt niet meer om iets van die glans mee te pikken. Integendeel. Onlangs werd een tonneau (900 liter) ‘gewone’ bordeaux even ‘duur’ verkocht als één enkele fles van het geklasseerde Château Ausone, gelegen bovenop het kalkplateau van Saint-Emilion. Er is een diepe kloof ontstaan tussen de kleintjes en de groten.

Deze kloof in prijs en bekendheid is minder groot tussen Saint-Emilion en de wijnen van de nabijgelegen gemeenten die de naam Saint-Emilion aan de naam van de gemeente mogen toevoegen, de zogenaamde ‘satellieten’. Deze gemeenten, in het noordoosten van het stadje, vielen destijds, zoals Saint-Emilion zelf, onder het gezag van dezelfde Jurade, een historische regulerende corporatie die moest waken over de kwaliteit en de goede gang van zaken. Ze zijn beplant met gelijkaardige druivensoorten en produceren een haast vergelijkbare kwaliteit.

Het toevoegen van een beroemde wijnnaam aan de naam van de gemeente en aan de naam van de gemeentelijke AOC is couranter dan men zou denken. In Bourgogne is het zelfs een gewoonte: Chambertin is de naam van de meest prestigieuze cru van de gemeente Gevrey-Chambertin, Musigny van Chambolle-Musigny, Romanée van Vosne-Romanée, Corton van Aloxe-Corton…

De bekendste satellieten van Saint-Emilion zijn: Lussac-Saint-Emilion (1440 ha en 85.000 hl wijn), Montagne-Saint-Emilion (1600 ha en 91.000 hl), Puisseguin-Saint-Emilion (745 ha en 43.000 hl) en Saint-Georges-Saint-Emilion (200 ha en 11.500 hl).

Voor alle duidelijkheid: gewone Saint-Emilion van de gemeente zelf en acht omliggende gemeenten omvat 5400 hectare, met een productie van ca. 51.000 hectoliter wijn, en Saint-Emilion-Grand-Cru, waarbinnen alle Grands Crus Classés, omvat dezelfde 5400 hectare en 72.000 hectoliter wijn: de Grands Crus zijn een selectie binnen het grote Saint-Emiliongebied.

De inherente zachtheid van deze op merlot gebaseerde wijnen maakt ze, samen met Pomerol trouwens, bij de Belgen zeer geliefd.

De selectie

Château Lafleur Grands Landes, Montagne-Saint-Emilion 2007
Goede kleurvulling met een zachte evolutietoets en een mooie fruitneus die zichzelf blijft na opschudden. De smaak is evenwichtig met structuur. Eenvoudige, goede wijn voor bij ‘geroosterde kip’. Delhaize: 7,29 euro.

Château Branda, Puisseguin-Saint-Emilion 2006
Heel goede kleur met sombere diepte en een zachte evolutietoets. Neus met fruit en diepte en een zachte vanilletoets van het hout. In de smaak goede structuurtannines, nu nog wat streng maar ze kunnen versmelten na enkele jaren. Erg goede wijn voor bij het type ‘geroosterd vlees’. Colruyt: 12,50 euro.

La Mauriane, Puisseguin-Saint-Emilion 2007
Grote, diepsombere kleur en een neus met spanning en diepte, mooi gedragen door goed hout. Smaak met diepe concentratie en perfect gebonden. Wijn met alle kenmerken van een grote. Heel goede tafelkwaliteiten. Delhaize: 17,90 euro.

Château Roc de Perruchon, Lussac-Saint-Emilion 2007
Heel licht van kleur. Dunne gezonde neus met zelfs wat onderbouw. De smaak is echter niets meer dan een dun ensemble van zuur en bitter. Te zwak voor aan tafel. GB/Carrefour: 6,89 euro.

Château Vieux Barrail, Puisseguin-Saint-Emilion 2004
Goede kleur met een kleine evolutietoets en een neus met eerder structuur (door het hout) dan fruit. De smaak heeft eenheid en lengte met presente bitterheid. Wijn met uitgesproken tafelkwaliteiten, voor bij het type ‘geroosterd vlees’. Colruyt: 11,95 euro.

Montagne-Saint-Emilion 2007, Bernard Taillan
Heel lichte kleur en een evolutietoets. Goede fijne neus maar zonder diepte. De smaak is goed gebonden, charmant en klein. Knabbelwijn voor bij fijne vleeswaren.
GB/Carrefour: 6,99 euro.

Herwig Van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content