Wijn van de week: rode bourgogne

Rode bourgogne moet gemaakt zijn van pinot-noirdruiven. We proeven zes flessen.

In 2010 werden 9,3 miljoen flessen bourgogne in België ingevoerd, waarvan driekwart wit, en met een waarde van 40 miljoen euro. Daarmee komt België op de derde plaats wat betreft volume, na Amerika en na Groot-Brittannië. Maar die invoer ligt waarschijnlijk een stuk hoger, want deze cijfers vermelden niet de ‘ex-kelderverkoop’ aan Belgische vakantiegangers en de aankopen net over de grens in de Franse supermarkten.

De selectie

Bourgogne 2009, La Cave d’Augustin Florent Lichte kleur met een mininuance van evolutie. Neus van fijn fruit die zich ontplooit in het glas. Herkenbaar als pinot noir, vooral na walsen. Wat ruwe, stevige smaak. Kan verfijnen op fles. Moet passen bij lichte gerechten zoals gebraden kip
Carrefour: 5,49 euro.

Bourgogne Passe-Tout-Grain 2010 Een wat aparte appellation: moet minstens voor een derde gemaakt zijn van pinot noir en maximaal van twee derde gamay. Heel lichte kleur, bijna rosé, met een nuance van jong. Neus van dun klein rood fruit. Ook de smaak is dun, zuur en kort. Geen gastronomische mogelijkheden.
Delhaize: 4,55 euro.

Bourgogne Grand Ordinaire, La Croix Carillan Matige kleurconcentratie met een nuance van jong en in de dunne neus wat rood fruit. De smaak is dun en zuur, ook in de finale. Tafelwijnkwaliteit maar niet voor aan tafel.
Carrefour: 3,39 euro.

Bourgogne 2009, Réserve de la Perlière Normale kleur met wat vulling en een heel kleine toets van evolutie. Neus van ‘gewichtige’ pinot noir, met fijn rood fruit. Evenwichtige smaak, geknoopt over heel het gebied. Moet passen bij rood vlees.
Colruyt: 7,99 euro.

Bourgogne 2009 Heel lichte kleur met een nuance van evolutie. Neus van fijn fruit herkenbaar als pinot noir. Ook de smaak is van pinot noir, in het goed geknoopte, kleinere, soepele genre. Moet passen bij lichte gerechten.
Delhaize: 4,99 euro.

Bourgogne 2008, Château de Dracy, Albert Bichot Normale kleurconcentratie met iets vulling en een kleine evolutietoets. Neus van fijn rood fruit, herkenbaar als pinot noir. In de mond komt een smakelijke, evenwichtige wijn met lengte, geknoopt en harmonisch. Moet passen bij rood vlees.
Colruyt: 7,85 euro.

Herwig Van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content