Wijn van de week: Elzaswijn

Wat zijn de meest aangeplante edele druivensoorten in de Elzas? En hoe smaken ze? Een woordje uitleg, met proeverij.

De Elzas heeft politiek een bewogen geschiedenis, maar ook de wijnbouw kende moeilijke tijden. Pas na de Tweede Wereldoorlog is men er begonnen met het aanplanten van ‘edele’ druivensoorten: riesling, pinot gris, muscat, gewürztraminer en pinot noir. En pas in 1962 werden de elzaswijnen opgenomen in het systeem van de appellations côntrolées, maar dan wel met de toestemming om de druivensoort op het etiket te vermelden. Iets dat in alle andere Franse appellations verboden is. In de Franse opvatting over wijn is de druivensoort namelijk niet bepalend voor het wijntype. Wel het terroir, het geheel van mens- en bodemgebonden eigenschappen.

In 1975 kwam de officiële erkenning van de grands crus: speciaal afgebakende percelen, vanwaar meer typisch bodemgebonden wijnen moeten komen. Tot op vandaag is er nog veel politiek gelobby over de afbakening van deze grands crus.

De meest aangeplante edele druivensoorten in de Elzas zijn:

Pinot blanc: gewoonlijk een mengsel van de eigenlijke pinot blanc en auxerrois. De wijnen zijn eerder soepel dan friszuur en kunnen bijzonder smakelijk zijn. De pinot blanc van Trimbach en ook deze van Faller zijn revelaties in hun soort.

Gewürztraminer: zoals de naam zegt – Gewürz betekent kruid – een kruidige wijn met toetsen van exotisch fruit. Hij past als geen ander bij gerookte vis, bij de lokale, sterk geurende munsterkaas en bij de exotische keuken.

Riesling: de koningin van de elzasdruiven. De wijn ervan is het sterkst door bodemorigine getekend: licht mineraal op steengrond, wat zwaarder op klei of leem. Hij is elegant en verfijnd van smaak en door de lange rijpingsperiode heel complex. Riesling is de droge wijn die het best veroudert. (In onze proeverij van vandaag zijn het allemaal rieslings).

Edelzwicker: een speciaal geval. Het is geen druif maar een assemblage van edele druivensoorten die elk afzonderlijk binnen de AOC-regels vallen. Nog altijd komt 2,4 procent van de totale wijnproductie van wijngaarden waar de verschillende soorten kriskras door elkaar staan. Vaak kiest men eerder voor een merknaam en vermijdt men de term Edelzwicker, die ten onrechte een negatieve bijklank heeft. De kwaliteit van wat als Edelzwicker in het glas komt, is afhankelijk van het vakmanschap van de wijnmaker.

Sylvaner: een druivensoort die afkomstig zou zijn van Transsylvanië in Roemenië. Er komen grote rendementen van. De druif kan goed tegen vocht en geeft veel verfrissend zuur. De wijn heeft de reputatie een goede dorstlesser te zijn. Grote wijnheren zoals Hugel kijken er op neer.

De selectie

Riesling 2008, Cave Vinicole d’Ingersheim
Goed gevulde kleur met volgele nuance. Volle rijpheid aan de neus, met zelfs een toets van honing. De goed gevulde smaak is karaktervol. Goede wijn die kan passen bij stevige gerechten. Delhaize: 7,99 euro.

Riesling, Jean Marie Strubbler (geen jaartal)
Normale frisse kleur. Fris-puntige neus met een exotisch-florale toets. De smaak is vrij compleet en fris. Goed als aperitief.
GB/Carrefour: 4,99 euro.

Riesling 2008, Caves de Bennwihr
Normale, goede kleur en een frisse maar te dunne neus. In de smaak overal een dominant simpel zuur accent. Geen gastronomische mogelijkheden.
Colruyt: 4,17 euro.

Riesling 2008, Domaines Schlumberger
Erg bleke kleur, maar een goede, frisse, wat florale neus met een toets van rijp. De smaak is friszuur maar goed gedragen. Oesterwijn.
Delhaize: 6,29 euro.

Riesling 2006, Cave de Pfaffenheim
Normale goede kleurconcentratie en nuance. Ronde neus met wat zware aroma’s. Ook de smaak is rond en aangenaam met zelfs wat diepte en lengte. Universele wijn voor aan tafel, van oester tot gebraden kip.
GB/Carrefour: 6,49 euro

Riesling Grand Cru, Schoenenbourg 2004, Pierre Sparr
Een fles uit het (duurdere) gamma van de grands crus. Volgele, gevulde kleur met ambertonen en een rijpe minerale neus die na opschudden wat aan het Rheingautype doet denken. De smaak is karaktervol en herkenbaar als goede riesling. Wijn voor de fijne grote keuken.
Colruyt: 9,99 euro.

Herwig Van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content