Wijn in een doos

Wijnkenner Herwig van Hove heeft het deze week over de party box. Je weet wel: de kartonnen doos met daarin een plasticzak gevuld met wijn. Zijn oordeel over drie verschillende wijnen.

Bordeaux AOC 2008, Cordier Alleen Franse en Engelse tekst op de doos met de vermelding ‘Bewaart drie maanden na opening’. Op de box staat een fles afgebeeld en wordt de botteldatum aangegeven: 13-07-2010. De kleur is goed maar de neus en de smaak zijn beschadigd door oxidatie. Deze wijn verblijft te lang in de box.

Carrefour 16,25 euro voor 3 liter, 4,06 euro per 0,75 liter.

ChĆ¢teau Le Plantier, Bordeaux SupĆ©rieur 2009 Frans, Nederlands en Duits op de doos. Goede kleurconcentratie met een heel kleine evolutietoets en een neus van soepele merlot. De smaak is aangenaam soepel maar mist wat structuur. Smakelijke wijn.

Delhaize: 14,90 euro voor 3 liter., 3,73 euro per 0,75 liter.

Bordeaux AOC 2010, ‘Le Cavalier Roi’ In vier talen bedrukte doos met de vermelding ‘Te verkopen tot 10-03-12’. Goede kleur met een nuance van vers en een erg discrete maar gezonde neus. De smaak is simpel en wat scherp: tafelwijnkwaliteit voor de tuin.

Colruyt: 18,23 euro voor 5 liter, 2,73 euro per 0,75 liter.

Bag in box

Vroeger werd er voor tuinfeestjes al eens een kwartvat (80 flessen) in een lage appelboom ingeklemd en konden de gasten ‘aan de tap’ karaffen en glazen vullen. Van een vaatje in de tuin gaat de gelukzalige indruk uit: er is genoeg voor iedereen. Daar komt gezelligheid en vriendelijkheid van, er moet niet geduwd worden voor een glaasje of een hapje meer.

De rol van dat vaatje is nu overgenomen door de Bib of Zid: de Bag in box of Zak in een doos. In de kartonnen doos steekt een soepele plasticzak gevuld met wijn, waarvan via een uitstekend kraantje kan getapt worden. Men spreekt ook wel van party box.

Het ontluisterend effect van wijn uit een doos heeft meegebracht dat de formule in Frankrijk pas vanaf 2006 in gebruik is genomen voor AOC-wijn. Want waar blijft dan de sommelier die met veel show en praat oude bestofte flessen aan tafel ontkurkt? Geen flessen meer, geen kurken meer en zelfs geen bewaarkelders meer: wijn in dozen veroudert niet. (Overigens moet 90 procent van de totale wijnproductie het niet hebben van veroudering, het jonge fruit volstaat).

Door het feit dat de zak in de doos bij het aftappen krimpt, is het ook afgelopen met geoxideerde restjes in geopende flessen. Ecologisch ook niets dan voordelen: plastic en karton kunnen gemakkelijk gerecycleerd worden. De meest courante Bib is er nu een van drie liter of vier flessen, een dubbele magnum, wat voor een normaal tafelend gezelschap binnen de mogelijkheden en de perken blijft. Kurksmaken bestaan niet meer en, uit de doos gelift, kan de zak gemakkelijk gekoeld worden.

Is dan alles perfect met de Bib? Neen. De zak is niet helemaal luchtdicht. Er zijn twee types. In de zilvergekleurde zakken wordt de zuurstofbarriĆØre gevormd door een dun laagje aluminium, geklemd tussen twee polyesterfolies: een minder soepel ensemble dat wel eens barstjes kan vertonen bij transport. De heldere zakken zijn gemaakt van polyethyleen, die bij vochtigheid minder efficiĆ«nt wordt. Dat brengt mee dat de ideale consumptietijd na opening vier tot zes weken bedraagt en dat de wijn na een jaar verblijf in de doos ernstige oxidatieve beschadiging riskeert.

In de VS wordt nu al meer dan een kwart van alle wijn in zakken verkocht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content