Video | Culinair

‘Wie geen brood eet, loopt meer kans op gezondheidsproblemen’

Weg met de gezondheidsfabeltjes over de boterham. Dat is het standpunt van de Nederlandse hoogleraar schildklierziekten Robin Peeters. Wie geen brood eet, loopt volgens hem en het Nederlandse voedingscentrum kans op heel wat gezondheidsproblemen.

Brood zou dik maken en erg ongezond zijn, dat is toch wat heel wat dieetgoeroes ons doen geloven. Een foute boodschap, klinkt het bij de hoogleraar in een interview met AD. Volgens Peeters krijgen we veel te weinig jodium binnen als we brood links laten liggen. Zeker voor zwangere vrouwen kan dit gevolgen hebben.

‘Nu we een steeds duidelijker trend zien om minder brood te eten, ligt een jodiumtekort op de loer. Zelfs subtiele tekorten aan jodium bij de moeder kunnen leiden tot een lager IQ bij het kind. Hier maak ik mij grote zorgen over’, vertelt Peeters. Of we nu een witte of bruine boterham verorberen, maakt volgens de hoogleraar niet uit. ‘Het gaat om het bakkerszout waar jodium inzit.’

‘In zuivel zit ook jodium, maar veel minder dan in brood. Om voldoende jodium binnen te krijgen, zouden we zes sneetjes per dag moeten eten. Dit staat gelijk aan 14 glazen melk of acht eieren, maar dat neemt natuurlijk niemand. Brood is dus verreweg de makkelijkste manier om jodium binnen te krijgen’, vult hij nog aan. (AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content