Wetenschappers werken aan pil met al het goede van rode wijn

© iStockphoto

Wijnliefhebbers zweren bij de geneugten en pluspunten van een glaasje rode wijn. Maar helaas steekt de alcohol een stokje voor de gezondheidsvoordelen van het dieprode goud. Wetenschappers testten recent een pil met resveratrol op mensen.

Resveratrol is een polyfenol, dat in diverse planten voorkomt, maar vooral wordt teruggevonden in de schil van blauwe druiven. Vandaar de gezondheidsclaims over rode wijn. De stof zou een gunstig effect hebben op kanker, hartziekten, diabetes en Alzheimer.

Er werden al meermaals bevestigende studies uitgevoerd op fruitvliegjes, wormen, muizen en andere organismen, maar testen op mensen bleek moeilijk. Recente studies wijzen er echter op dat ook mensen kunnen profiteren van de gezondheidsvoordelen van resveratrol. Wetenschappers zijn dus druk bezig met de stof in pilvorm op te markt te brengen. In rode wijn zit niet genoeg van de stof om te kunnen genieten van de voordelen en pure resveratrol wordt zo snel afgebroken in de lever, dat enkel grote dosissen effect hebben.

1000 flessen per dag

Een recente studie op mensen suggereert dat resveratrol de progressie van Alzheimer kan vertragen wanneer de stof op dagelijkse basis wordt ingenomen. De hoeveelheid komt overeen met ongeveer 1000 flessen wijn per dag. Logisch dus dat wetenschappers op zoek gaan naar een pilversie, want zoveel flessen wijn op dagelijkse basis kan niemand aan.

Slik rode wijn, dan vergeet je al je zorgen

Aangezien hoge dosissen van de stof ook bijwerkingen kunnen hebben, zoals diarree, nierproblemen en misselijkheid, gaan de researchers op zoek naar een manier om de kracht van resveratrol te verhogen in kleinere hoeveelheden van de stof. Aan de Universiteit van New South Wales werkt men aan een pil die deze stof combineert met andere componenten van rode wijn. Wanneer de stoffen op elkaar inwerken, vermoedt men dat de voordelen zullen versterken.

Jupiter Orphan Therapeutics Inc. kiest voor een andere aanpak. Zij ontwikkelen een formule die resveratrol beschermt tegen afbraak door de lever, waardoor er ook een veel lagere dosis kan worden ingenomen.

Hopelijk stoten de wetenschappers snel op de juiste combinatie of formule, waardoor we weer een stapje dichter bij de oplossing voor kankers en Alzheimer komen. Daar heffen we het glas rode wijn op. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content