Wereldwijde vleesconsumptie blijft komende tien jaar stijgen

© iStock

De mondiale consumptie van vlees zal de komende tien jaar blijven stijgen, vooral door de toename van de vleesconsumptie in de opkomende economieën. Dat stelden wetenschappers vrijdag op een internationaal congres in het Franse Clermont-Ferrand.

Volgens cijfers van de internationale Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) die KUL-landbouweconomoom Erik Mathijs tijdens het congres citeerde, zou de consumptie elk jaar met 1,6 pct stijgen.

Op vijftig jaar tijd is het vleesverbruik in de wereld bijna verdubbeld. In 1961 aten mensen gemiddeld 23,1 kg vlees per jaar. In 2011 was dat gestegen tot 42,2 kg. “De voorbije twintig jaar hebben de opkomende landen een revolutie doorgemaakt op het vlak van het kweken en dat heeft geleid tot een hogere vleesconsumptie, in het bijzonder voor varkensvlees en gevogelte”, zei de Franse onderzoeker Pierre Sans.

In de rijkere landen (West-Europa, de VS, Japan) is het vleesverbruik gedaald. Als redenen daarvoor wordt de relatief hoge prijs (in crisistijden) aangehaald én de groeiende inzichten van consumenten rond dierenwelzijn en voedsel. Het klimaatprobleem zou een factor moeten zijn in de evolutie van het vleesverbruik. Vleesproductie is immers een van de belangrijkste oorzaken van klimaatverandering, zei Erik Mathijs. “De onderhandelingen (over de klimaataanpak) zullen noodzakelijk ook over het terugdringen van de vleesproductie en -consumptie moeten gaan”. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content