Wegwijs in het wijnaanbod
Voor veel mensen is een etentje maar geslaagd als er een lekkere passende wijn bij wordt geschonken. Het aanbod aan wijnen is echter immens en velen raken al snel de kluts kwijt in de supermarkt of gespecialiseerde wijnzaak bij het zien van dat rijke aanbod. Toch bestaan er enkele hulpmiddeltjes die u kunnen leiden in uw keuze.
De start van uw wijnkeuze begint bij het etiket. Elke wijn draagt er één. Belangrijk zijn de naam van de wijn of het kasteel, de plaats waar de wijn vandaan komt en tot slot de producent, bottelaar of verdeler van de wijn.
Over de naam van de wijn moet u zeker waken. De meeste etiketten dragen de afbeelding van een kasteel of wapenschild. Daardoor moet u zich niet laten (af)leiden. Belangrijker is de naam van de wijnboer, wijndistilleerderij of commerciële naam die bij de afbeelding staat. Er bestaan namelijk subtiele varianten in benaming of benoeming van een wijn, zeker wanneer het gaat om grote namen. Zo bestaan er naast ‘eerste wijnen’ ook ’tweede wijnen’.
Principieel is een echte ’tweede wijn’ een mindere selectie van de eerste versie en dringt het verschil door in de concentratie en uiteindelijke finesse en noblesse van de wijn. Tracht dus de juiste naam van de wijn te kennen alvorens u uw inkopen plant. Koopt u per abuis toch een ’tweede wijn’, dan moet u zich in de meeste gevallen niet bekocht voelen. Een ’tweede wijn’ uit een goed wijnjaar is al vaker een betere wijnkeuze gebleken dan een ‘eerste wijn’ uit een minder goed wijnjaar.
Ook het wijnjaar is niet onbelangrijk in uw keuze. Het wijnjaar verwijst naar het jaar van de oogst en de productie van de wijn in kwestie. Wijnen van eenzelfde wijnjaar moeten voor minstens 85 procent opgebouwd zijn uit druiven van dat jaar. Een wijnjaar kan echt wel een wereld van verschil maken in kwaliteit en smaak. Vooral bij Bordeauxwijnen is dat het geval. Elk wijnjaar is anders en verscheiden.
Uitstekende wijnjaren voor de Bordeaux eindigen doorgaans op ‘0’ en ‘5’. Dat zijn dus onder meer 2000, 2005 en 2010. De rode Bordeauxwijnen van 2003, 2008 en 2009 moeten echter niet onderdoen. Kiest u voor een witte Bordeauxwijn dan kunnen ook de jaren 2004 en 2007 er mee door.
De unieke wereld van de wijnfamilies en classificaties
Binnen de Bordeauxwijnen worden er zes grote families onderscheiden: (1) Bordeaux en Bordeaux supérieur, (2) Côtes de Bordeaux, (3) Médoc en Graves, (4) Saint Emilion – Pomerol – Fronsac, (5) de witte droge wijnen en tot slot (6) de witte wijnen met een goudgele kleur. Naast hun indeling in families en ‘Appellations’ op basis van herkomst worden Franse wijnen ook ingedeeld in verschillende Cru-kwaliteitsklassen. De notie ‘Cru’ is een algehele erkenning van de kwaliteit, smaak en originaliteit van de wijn. Gehanteerde classificaties zijn de Cru Bourgeois, de Cru Classé, de Crus Artisans, de Grand Cru Classé en de wijnen die in een coöperatieve worden gebotteld.
Over de verschillende classificatiesystemen is het laatste woord nog niet gezegd. Wat u moet onthouden is om de wijnen met een Cru Bourgeois classificatie in het oog te houden. Die blijken prijs-kwaliteit vaak een heel goede investering.
Op het etiket kunt u ook lezen waar de wijn gebotteld (‘mise en bouteille’) is. Staat er ‘mise en bouteille au château’ dan is de wijn gegarandeerd gebotteld door de wijnboer op de plaats van productie. Staat die vermelding er niet dan is de kans reëel dat de wijn door een coöperatieve op flessen is getrokken. Die is daarom zeker niet van mindere kwaliteit. Alleen zijn verschillende wijnboeren verantwoordelijk voor de fles(sen) die u aankoopt.
Geen garantie voor de kwaliteit zijn vermeldingen op het etiket als: grootse wijn, persoonlijke selectie, hoogstaande druivensoort en zo meer.
En wat te denken van de medailles die sommige wijnen zijn toegekend? U zal daarmee doorgaans niet voor een onaangename verrassing komen te staan. Waar u wel op moet letten bij het aankopen van een dergelijke wijn is dat het wijnjaar overeenkomt met het jaar dat de medaille is toegekend.
Hoe goed tips en trucjes ook zijn, u moet bovenal zelf leren proeven. Enkel zo ontdekt u de wijnen waar u van houdt, die smaakvol en lekker zijn, en die u graag aan uw gasten serveert.
Muriel Lefevre / Ingrid Moriau
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier