Weekendtip: Oesters proeven van de grootmeesters

© iStock

Het oesterseizoen komt op kruissnelheid en dat wordt gevierd met een oestermarkt op drie verschillende locaties. Van vrijdag 17 tot en met 19 oktober stellen topkwekers Véronique Gillardeau, Benoît Massé en Kees Sinke hun ambachtelijke werk voor aan het grote publiek.

Het oesterseizoen komt op kruissnelheid en dat wordt gevierd met een oestermarkt op drie verschillende locaties. Van vrijdag 17 tot en met 19 oktober stellen topkwekers Véronique Gillardeau, Benoît Massé en Kees Sinke hun ambachtelijke werk voor aan het grote publiek. “The proof of the oyster, is in the eating”, denken topkwekers Véronique Gillardeau, Benoît Massé en Kees Sinke. Daarom zijn het komende weekend in ons land en zullen ze op drie verschillende locaties hun favoriete oesters voorstellen.

La Quincaillerie (Brussel), Dock’s Café (Antwerpen) en Pakhuis (Gent) zijn de drie drie brasserieën die meewerken aan dit project. Elk seizoen zetten ze een ruim en gevarieerd aanbod oesters op de menukaart en ook dit jaar zal dat niet anders zijn. Op vraag van Koen Lefever, chef van Pakhuis, geven Gillardeau en Massé zelfs een eigen twist aan een oester uit hun aanbod. De kwekers volgen daarvoor bepaalde procedures waardoor de oester een eigen toets krijgt qua smaak, textuur of kleur.

Kara Savi Véronique Gillardeau laat een deel van de ‘Spéciales Guillardeau’ in een apart oesterpark langs de kustlijn op smaak komen. Klimatologische omstandigheden, de getijden en de kracht van de stroming bepalen de uiteindelijke smaakbeleving en het mondgevoel van de oester. Gillardeau zal de aparte oester, Kara Savi gedoopt, voorstellen in de brasserieën.

Verte des Bardières Benoît Massé liet zich voor zijn ‘verte des Bardières’ inspireren door zijn Cuvée Prestige N°4, die hij zelf als de beste uit zijn assortiment beschouwt. Deze oester groeit twee jaar lang in de wateren van Oléron om daarna naar een rustige Ierse baai te verhuizen waar ze zich verder ontwikkelen. Om ze nog te verfijnen en aantrekkelijk te kleuren , laat Massé ze speciaal in oude zoutpannen ‘vergroenen’.

Platte Zeeuwse Platte Zeeuwse oesters kweken is een stiel apart die Kees Sinke uit Yerseke van zijn vader leerde. Zijn recept: kleinschalige aanpak, de kweek op de voet volgen en eigenhandig de oestermanden selecteren en vullen om ze dagvers te leveren. Zijn oesters geuren fris, ogen transparant en hebben een vlezige tot krokante structuur met zoet-zilte smaak die geen dominante nasmaak achterlaat. (JC) Praktisch: Vrijdag 17 oktober(17-21u) in La Quincaillerie, Brussel. Zaterdag 18 oktober(12-15u) in Dock’s Café, Antwerpen. Zondag 19 oktober(11-15u) in Pakhuis, Gent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content